1956-os vetélkedő Szabadkán (videó)

délvidéki '56-os vetélkedő

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeiből készült fel több mint negyven vajdasági diák, hogy megmérettesse magát Szabadkán. A vetélkedőt a Nagy Imre Társaság, az 56-os Műhely, valamint Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezte.

Voltak, akik erősen koncentráltak, mások a csapattársaikkal egyeztettek az ’56-os vetélkedő írásbeli részén. A háromfős csapatoknak prezentációt is kellett készíteniük egy olyan személyről, aki részt vett a szabadságharc eseményeiben. A zentagunarasi Zabos Aurél és csapattársai Szabolcski Ferenc vajdasági forradalmárt mutatták be. Zabos Aurél, Zentagunaras: „Rajta nagyon könnyen be tudjuk mutatni az akkori helyzetet. Ő egy tipikusan minden tábort megjárt ember, és még ezek után is azt vállalta, hogy ’56-ban harcol a szovjet megszállók ellen.”

Szabó Imre Zentáról jött, először vett részt az 1956-os vetélkedőn. „Nagyon megfogott, amikor Budapesten találkoztam egy nénivel, aki átélte ezt az egészet. Azok az emlékek, amiket ott előttem felhozott a múltjából, nagyon megragadott, és elhatároztam, hogy márpedig ezt megőrzöm, és azon leszek, hogy továbbadjam.”

Vajdaság négy településéről több mint negyven középiskolás mérettette meg magát Szabadkán.

Gombár Szeréna, szabadkai konzul, Magyarország: „Vajdaságban is nagyon sok olyan fiatal van, akinek a szülei, nagyszülei ennek élő részesei voltak. Ez az emlékezet a mai napig él, és legnagyobb örömünkre, felhívásunkra idén négy település nyolc középiskolájának 15 csoportja jelentkezett.”

A kilencedig alkalommal megtartott vetélkedő két részből állt. Kudlik Zoltán, szabadkai elnök, Nagy Imre Társaság: „Az első rész egy írásos rész, ahol egy tesztet töltenek ki a gyerekek, illetve esszékérdésekre válaszolnak. A második rész egy szóbeli része a vetélkedőnek, arcfelismerés útján kell beazonosítani a forradalom résztvevőit, illetve villámkérdésekre kell válaszolni.”

Az Újvárosháza előcsarnokában felállított pannókon az ’56-os forradalom főbb momentumairól olvashattak a résztvevők, többek között a hősökről, a fegyveres csoportokról, valamit arról, hogy a külföldi értelmiség hogyan reagált a magyarországi eseményekre. Albert Camus író például azt írta 60 évvel ezelőtt, hogy

a magyarok vére olyan értéke Európának és a szabadságnak, amelynek minden cseppjét őriznünk kell.

A versenyen az első helyezett az 52-es számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat lett. A második helyezést a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, míg a harmadikat a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapata érdemelte ki.

(A Nagy Imre Társaság és a Pannon RTV tájékoztatása alapján)