A liberálisok ritkán tartják be a magyarokkal kötött egyezséget

Az RMDSZ és a PNL megyei megállapodása szerint az RMDSZ a megyei tanácsban támogatta a PNL jelöltjeit az elnöki és alelnöki posztokra,

cserébe megkapta Arad egyik alpolgármesteri székét,

de a helyi szintű együttműködés nehezen valósul meg.

A több mint 40 százalékban magyarok lakta Zimándújfalu községben, ahol eddig rmdsz-es alpolgármester volt Kocsis József személyében, a helyi tanácsban többséget (hét mandátumot) szerzett PNL – és Vidran Dorel Gheorghe polgármester – hallani sem akart magyar alpolgármesterről, így az alakuló ülésen a liberálisok soraiból választották meg a településvezető helyettesét.

Sokkal durvábban játszották ki a magyarságot Varsándon, két nappal a választás előtt még ígérgették az alpolgármesteri tisztséget. Az alakuló ülésén a PNL-s Petre Răuț polgármester helyettesévé a magyar származású párttársát, Mód Lászlót választották, de őt a posztra az egyik szocdem képviselő javasolta, ez is bizonyítja, hogy összejátszottak a magyar jelölt ellen. „Az eredmény nem bánt, de a módszer sértő volt – jelentette ki Tóth Mihály rmdsz-es tanácsos. – Az lepett volna meg, ha betartják a szavukat. Ismét bebizonyosodott, hogy tisztességesen nem lehet politizálni, mert vesztes maradsz.”

Sofronya községben Sandu Krisztiánt választották alpolgármesternek (a polgármester a szociáldemokrata Ioan Băbău).

Tőzmiskén az újraválasztott Haász Tibor polgármestertől megtudtuk, hogy a szociáldemokrata Teodor Parascát választották csütörtökön alpolgármesternek. „Megtanultam, hogy egy közösségben egyensúlyt kell tartani, és amíg én leszek polgármester, addig román alpolgármester lesz” – mondta az elöljáró.

Szinte községben is megalakult csütörtökön az új helyi tanács, de alpolgármestert nem választottak – tudtuk meg Erdős Bálint polgármestertől.

A Bánság és a Partium határán lévő Vinga községben Andresz Józsefet választották alpolgármesternek. 1968 óta, amióta az addig közigazgatásilag önálló Majláthfalvát Vingához csatolták, a falunak nem volt képviselője a községi végrehajtásban.

Forrás: aradihirek.ro