Több Arad megyei településen emlékeznek 1956-ra

1956-min

Az Arad megyei Lippa városában okt.21-én a Hildegardis Ház üléstermében 17 órától szervezte meg októberi ülését a Degré Alajos Olvasókör,

melynek keretén belül 1956 a magyar történelemben betöltött szerepét emelték ki. A résztvevők együtt megtekintették az 1956-os eseményekről készült dokumentumfilmet. Többen, Boda Ferenc, Nagy Mária, Igna Ilona, Tusa Erzsébet, Simó Luca, Tóth Emil és Barabás József olvastak fel a magyar forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos írásokat. Hasonló témájú költeményeket szavalt Czernák Ferenc, aki a programját Fehér György Számla című, ugyancsak 1956-tal kapcsolatos költeményével zárta.

Az Arad megyei Pécskán az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás erdélyi áldozatainak emlékére szervezett műsorral készülnek, melyre november 4-én, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor a Pécskai 2-es Számú Általános Iskola dísztermében.

Először az Eszmétől a vérpadig című dokumentumjátékra kerül sora, melynek témája a Szoboszlay-per. A művet Jámborné Péterszabó Ilona írta, melyet a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület amatőr színjátszó csoportja és a Battonyai Színjátszó Szakkör adnak elő.

Ezután a pécskai 1956-os emlékszoba kialakításával kapcsolatban kerekasztal–beszélgetésre kerül sor. Utána a Szentháromság téri 1956-os emlékműnél gyújtják meg a megemlékezés mécseseit.

Szervezők: Aradi In Memoriam 1956 Egyesület, Battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület.
Támogató: Pécska Város Önkormányzata.