A többnyelvűségért harcoló Muszáj-Musai akciócsoport nyerte a Com’on Kolozsvár pályázatot

A kolozsvári többnyelvűségért, ezen belül a többnyelvű városnévtáblák kihelyezéséért harcoló Muszáj-Musai civil akciócsoport kapta

idén is a legtöbb szavazatot a Com’on Kolozsvár pályázaton.

A pályázat célja olyan civil kezdeményezések kiválasztása közönségszavazással, amelyek városházi finanszírozást kapnak közösségi projektjük megvalósítására.

A Muszáj-Musai idén 1573 szavazattal az első helyen végzett a szavazáson. Arra pályáztak, hogy a városháza és a tömegközlekedési vállalat reklámfelületein hirdessék a többnyelvűség ügyét, mégpedig egy olyan 3d-s táblán, amely két nyelven válaszol a kétnyelvű városnévtáblákkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre, a rátekintési szög függvényében pedig megjelenik vagy eltűnik a magyar felirat a város bejáratainál jelenleg is látható román nyelvű táblán. Az akciócsoport tavaly is az első helyen végzett a Com’on Kolozsvár pályázat szavazásán.

Egy korábban, a Casa de Cercetări Sociologice Transilvania (CCST) által végzett felmérésből kiderül, hogy a kolozsváriak 40,22%-a támogatja, 35%-a semleges állásponton van és csupán 24,68% vélekedik negatívan a többnyelvű táblák kihelyezéséről.

Forrás: foter.ro