Arad – Magyar Kultúrközpont létesülhet a városban

Arad – Színházi előadásokat, tárlatokat, kulturális rendezvényeket tartanának a régi filmszínház épületében létrehozandó aradi kulturális központban, amely összefogná a térség magyarságát – mondta el a Krónikának Bognár Levente, a Maros-parti város alpolgármestere.

arad-bohus-palota

Magyar kulturális központ létrehozását tervezik Aradon, a közösségi tér a régi filmszínház jelenleg leromlott állapotú épületében, a város központjában található Bohus-palotában kapna helyet – mondta el a Krónika megkeresésére Bognár Levente, a város alpolgármestere. Multifunkcionális, a város magyar kulturális tevékenységét szolgáló termet szeretnénk működtetni a régi mozi épületében. Ebben a közösségi térben az aradi kamaraszínház előadásai, tárlatok, különféle rendezvények kapnának helyet. Ehhez a műemlék épületben található moziteremben módosításokat kell eszközölni, belső munkálatokat kell elvégezni. Mindez most folyamatban van, reméljük, hogy a továbbiakban az erre vonatkozó megfelelő döntéseket is el tudjuk érni az önkormányzatban” – mondta Bognár Levente. Hozzátette, bíznak benne, hogy két év alatt talán megvalósítható a központ létrehozása, amely hiánypótló lenne.

A kommunista időszak nem volt jó hatással az aradi magyar kulturális életre:

a magyar színházat Temesvárra vitték, amikor a bánsági tartományt átszervezték. A Kultúrpalota belső felújítása még mindig zajlik, úgyhogy ott sincsenek rendezvények, mindezt szeretnénk a központ létrehozásával pótolni, ugyanakkor kulturális szempontból is összefogni a helyi magyarságot. Reméljük, megkapjuk ehhez a megfelelő önkormányzati támogatást” – ecsetelte az alpolgármester. Azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az aradi magyar kulturális események, színházi előadások természetesen a térség magyarságának is szólnak. Aradon mintegy 16 ezres lélekszámú magyar közösség él,

a városnak körülbelül 10 százaléka, a megyében ennek a kétszerese a magyarok lélekszáma.

Bognár Levente kifejtette, természetesen most is szerveznek magyar kulturális rendezvényeket Aradon, de ezeket be kell mindig valahova könyörögni, úgyhogy nagyon jól fogna a kimondottan erre a célra rendbehozott tér.

A patinás épületben, amelyet Bohus-palota néven ismer a helyi magyarság, a város első modern filmszínháza működött, de a filmvállalat hagyta teljesen leromlani. „Aztán az önkormányzat hatáskörébe került, és most zajlik a rendbetétel: ki kell alakítani a teret úgy, hogy multifunkcionálissá váljon, hogy színházi előadásokat, tárlatokat, különféle rendezvényeket lehessen tartani benne, egyfajta közösségi térré válhasson a helyi és az Arad megyei magyarság számára. Nem óriási a tér, de azt szeretnénk, hogy állandóan nyitott legyen a különböző magyar közösségi rendezvények számára és hogy a magyar kulturális központ intézményesítése is megtörténjen” – mondta az elöljáró. Úgy fogalmazott, bár a végleges döntések még nem születtek meg, bíznak benne, hogy a polgármester és az általa vezetett többség együttműködő lesz ebben a kérdésben. „Amikor az Európa Kulturális Fővárosa 2021-es címért folyó versenyben a pályázatot beadtuk, akkor Arad kulturális stratégiájában ennek a központnak a létrehozása is szerepelt, ennek szellemében reméljük, hogy meg is valósul a központ létrehozása” – mondta el Bognár Levente. Az 1913-ban átadott, impozáns méretű épületet a báró Bohus család megrendelésére Szántay Lajos tervezte, a telek egy részén korábban álló, kétszintes Bohus-ház helyére. Arad építészetében itt alkalmazták először a vasbeton födémeket, a földszint egyik részén nyílt meg a város első, külön erre a célra tervezett mozija, amely a kilencvenes évekig folyamatosan moziként működött.

(Kép és szöveg: www.kronika.ro)