Tovább csökken az aradi magyar előkészítősök száma

Az április 8-án befejeződött beiratkozás során alig több mint száz magyar előkészítő osztályos kisdiákot írattak be a szüleik a 2019–2020-as tanvére.

Arad megyében jelenleg, beleértve az óvodákat is, 26 oktatási intézményben folyik magyar oktatás – önállóan vagy magyar tagozatként. Ebből 10 iskola, a legtöbb elemi és általános (5-6. osztályos) tagozattal. Sajnos a legtöbb intézményben nincs minden évfolyamon önálló osztály, a legtöbb esetben összevont csoportokban folyik a tanítás, egy-egy kisiskolában évfolyamonként 1-2 diák van csak, de megesik, hogy egy-egy évfolyam ki is marad.

A következő tanévben sem látszik javulás ezen a téren. Az április 8-án befejeződött beiratkozás során alig több mint száz magyar előkészítő osztályos kisdiákot írattak be a szüleik a 2019–2020-as tanvére.

Arad megye főtanfelügyelő-helyettese, Pellegrini Miklós a Temesvári Rádió Magyar adása számára kiemelte, 190 nagycsoportos van a magyar óvodákban, ebből több mint 100-an kerülnek át magyar előkészítő osztályokba. Aradon megszűnőfélben van egy oktatási helyszín, így a Csíki Gergely Iskolaközponton kívül csupán 2 helyszínen marad magyar nyelvű oktatás a megyeszékhelyen.

Veszélyben vannak a magyar osztályok a következő településeken is: Majláthfalva, Kispereg, Bélzerénd, Fazekasvarsánd, Feketegyarmat.

Forrás: aradihirek.ro