Arccal a földön a Huszadik Század! -aradi előadás az ’56-os forradalom emlékére

1956-min

Előadás az ’56-os forradalom emlékére! Arccal a földön a Huszadik Század! címmel versszínházi előadást mutat be a Tallián Mariann és Lázár Balázs színészházaspár az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója emlékére. Helyszín, időpont: aradi Jelen Ház nagyterme, október 27. csütörtök 18 óra.

A műsor keretét Vörösmarty Mihály két verse adja, elemelve, egyetemessé téve ezáltal az előadás mondanivalóját. Tartalmát a „füveskertiek”, az 56-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönversei adják. A „füveskertiek” legismertebb tagjai: a forradalom későbbi mártír költője Gérecz Attila, és Tollas Tibor, Kárpáti Kamill, Szatmáry György, Béri Géza, Tóth Bálint.

Az ötvenes években a diktatúra börtönében sínylődtek Vácott, ahol 1954-ben – a Nagy Imre-féle politikai vezetés jóvoltából – szabadabban összeülhettek a börtönkápolna melletti füves tisztáson. Az egykori börtönlakók emlékezete szerint ebédidőben s munkavégzés után itt is, mint a recski munkatábor estjein, valódi irodalmi élet zajlott.

A versszínházi előadás két szereplős. Egy férfi és egy nő. Díszlet nincs, csak a csupasz tér. Egyetlen kellék van, egy kötél, mely szimbolikájában újabb és újabb jelentésrétegekkel ruházza fel az adott versszituációt. A férfi a börtönben írja, fogalmazza meg gondolatait. A nő a remény bátorságával erőt adva, kívülről reflektálva, a különböző női sorsokat felvillantva, néhol Angyalként, néhol Anyaként, szerelmes lányként moderálja a férfi gyötrődéseit, kérdésfelvetéseit és megidézi és emlékezik az eljövendő és beteljesedett forradalomra. A mű célja 1956 szellemiségének, kulturális örökségének ápolása, s hogy hitet tegyen az emberi szellem szabadsága mellett, mert a versek, az alkotás ereje képes az olyan zsarnoki, sötét elnyomó rendszert is legyőzni, mint amilyen a kommunista diktatúra volt.

Tags: