Ars Hungarica 2016 – a „HÍD” fesztivál

Örömmel vettünk részt parterünk, a HÍD Egyesület által szervezett XI. Ars Hungarica Fesztivál népszerűsítésében. Rendezvényük Erdély egyik legminőségibb kulturális fesztiváljává nőtte ki magát, amihez örömmel gratulálunk. Meghívójuk ellenére ebben az évben sajnos nem tudtunk részt venni személyesen, az utólagos híreket olvasva, szegényebbek lettünk.

ars-hungarica-2016-partnerek-min

Serfőző Levente  és társai arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar kulturális fesztivál HÍD-at teremt kultúrák és emberek illetve múlt és jövő között. A sokoldalú előadóművészet fesztiválja, hat napon keresztül több mint 30 programot kínált a magyar- és nagyközönségnek.

Borsos Miklós kiállítása az Ars Hungarica Fesztivál megnyitójaként

Idén a szebeni születésű Borsos Miklós születésének 110. évfordulója jelentett egy fontos pillért, ennek köszönhetően a művész élete és munkásságának bemutatására több eseményt ajánlottak a szervezők és ennek szakmai partnerei: a budapesti Borsos Miklós és Kéry Ilona Alapítvány, illetve a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány: két kiállítás december végéig megtekinthető a Tanácstoronyban és már kézben fogható a „Visszanéztem félutamból” című önéletrajznak szebeni vonatkozású részének román (Sibiu, dragostea mea), illetve angol fordítása (Looking back halfway in life), valamint a román közönség is örülhet a felírattal ellátott Szülőföldjeim című filmnek.

A gyermekmosoly a legszebb ajándék

Nagy odafigyelésnek örültek a gyermekek, a szervezők négy műsort terveztek a magyar közösség kicsinyeinek: Fehérlófia (Sétáló Bábszínház), Habóka tündér mesés sátra (Blénessy Enikő), A medgyesi Margit napi vásáron bábszínház (Gazdag Erzsébet és Demeter Ferenc) valamint a szombat esti Góbé táncház, melynek főleg a játékos moldvai tánclépések nagy élményt jelentettek számukra.

Amint a Czeko Andrea Nóémi tanítónő nyilatkozta

„a gyerekek számára a bábszínház természetes közeg, de nagyon fontos, hogy magyar nyelvű előadásokon vegyenek részt a megértés és a beszédfejlődés érdekében”.

[huge_it_gallery id=”4″]

Kifordulás, avagy Petőfi után szabadon – Molnár Bence előadása

A közönség kérésére két magyar színházi előadásnak is otthont adott az Ars Hungarica: Molnár Bence „Kifordulás” egyszemélyes előadásában Petőfi Sándor „A helység kalapácsa” című eposz paródiát dolgozta fel. Szombaton este a Gong színházban nevetett a fesztivál közönsége a „Rejtő koktél” című előadáson, szerző: Rejtő Jenő melyet a kovásznai Pódium Színjátszó Társulat mutatott be, nagyszebeni első fellépésük alkalmából. A záró napi versmondó előadás ritka élményben részesítette a jelenlevőket, Gyulay Zsuzsanna Radnóti díjas előadó oly mértékben hatott a közönségre, hogy volt aki az előadást felvételről visszanézni kívánta.

Utazások Dél-Erdélyben – Wagner Péter Erdélyi szigetvilág című kiállítása

Értékes, gazdag kiállításokkal töltötte be a HÍD Egyesület Nagyszeben különböző kiállító helyszíneit, így a Tanácstoronyban Borsos Miklós munkásságának illetve a Borsos Miklós Alkotó Gyermektáborban készült rajzok kiállításai tekinthetők meg, a Polgármesteri Hivatal Turisztikai Információs Központban, pedig Wágner Péter Utazások Dél Erdélyben krétarajzai díszítik a galériát.

Zenei produkciók, koncertek

Medve Sándor és Suburbia 11 fiatalos és dinamikus rock, pop és punk elemekkel fűszerezett ska és reggae ritmusai indították a koncertek sorát, Tasi Nóra és Sárosi Péter első duó jazz előadását pénteken este, Pély Barna szerzői estjét vasárnap, David Yengibarian Trió harmonika, dob és basszus gitár csodálatos koncertjét hétfőn este, nem utolsó sorban a győri power-folk stílus képviselőinek, az Apnoé Együttes koncertjét a szervezők az ifjú korosztálynak kínálták. Minden este teltházzal számoltak a szervezők, a pár éve bevezetett „recept” nagyon megtetszett a közönségnek.

Ugyanakkor, élményt lehetett biztosítani a vegyes házzasságban élő pároknak akik szép számban jelentek meg, nem utolsó sorban a magyar nyelvet egyáltalán nem ismerő, de a nagyszebeni magyar kulturális kínálatot kedvelő személyek számára is nagy élményt jelentettek az esti koncertek, hiszen a zene ledönti a nemzetiség és nyelv határait.

A XI. Ars Hungarica különleges vendége a Góbé Zenekar volt,

az az együttes aki újraértelmezte a magyar népzenét. Két alkalommal is hallhatta őket a szebeni közönség, a péntek esti koncerten és a szombat esti táncház és bálban. Az együttes tagjai bebizonyították, hogy ugyanolyan szinten játsszák átdolgozásaikat mint a hagyományos népzene ritmusait.

Újra nyomokat hagyott a fesztivál

A fesztiválnak hivatalosan vége van, de – szokása szerint – nyomokat hagyott és december végéig a város különböző helyein megtekinthetők a kiállítások. Vargyas Ildikó „Virágos keresztúton” kerámia kiállítását az ASTRA Múzeum Hermes házában (Kispiac Tér, 11-es szám) lehet megtekinteni december végéig. A Kárpátmedence népi motívumaival díszített kerámiakeresztek Jézus keresztútját is felidézik. A művésznő a különböző etnográfiai régiók falvait bejárva gyűjtötte össze a különleges virágos motívumokat szőttesekről, varrótasakról vagy éppen díszített fabútorokról. Katolikus és egyenlő oldalú keresztformákat is használt, ez által nemcsak a kulturális hanem a vallási sokszínűséget is hangsúlyozva.