Ars HUNGARICA Fesztivál – 1. nap – irány Szeben!

Különleges megnyitóval indított idén az Ars HUNGARICA Fesztivál Nagyszebenben.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az eseménysorozat nyolc egymást követő napon kínál színes, kulturális programokat a nagyszebenieknek, és az idelátogatóknak egyaránt.[/perfectpullquote]

ars-hungarica-nagyszeben-2017
Ars HUNGARICA – Nagyszeben – 2017.11.05-12.

A hivatalos beszédeket könyvbemutató és filmvetítés követte, majd egy érdekes kiállítás megnyitó és teakóstoló következett kellemes hangvételű kamarakoncert kísérettel.

Talán a száznál több megjelent személyt is az eseményrend vonzotta a nagyszebeni Tükörterembe vasárnap délután, napsütötte időjárásban. Jómagam sem vettem részt egy ilyen tömör és öt kulturális műfajt kínáló eseményen a mai napig.

Serfőző Levente, a fesztivált szervező HÍD – Szebeni Magyar Egyesület vezetője elmondta, milyen nagy öröm számára, hogy az Ars HUNGARICA rendezvénysorozat megérte 12. születésnapját, amely köszönhető a támogatóknak és a segítő önkénteseknek egyaránt. A közösségépítés kapcsán kihangsúlyozta, hogy

egy kulturális esemény ugyan fontos, de nem elég, minden nap egy-egy lépést kell tenni annak érdekében, hogy fejlődést lehessen elérni.

Fontosnak tartja, hogy ebben a városban, ahol a magyarság szórványban él, tudják az itt élő román, szász és más nemzetiségűek is, hogy a magyar kultúra és művészet nagyon színes, előremutató és ugyanúgy táplálkozik más népek kultúrájából is. Ugyanakkor nem titkolt cél amellett, hogy bemutassa a magyar kultúrát, teljes nyitottsággal szólítja meg az etnikailag vegyes családokat is.

Ezután Barabás János, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus vezető konzulja köszöntötte a megjelenteket. Megköszönte a szervezőknek azt a munkát és fáradozást, amelynek eredményeképp bemutatják a magyar kultúra értékeit a Kárpát-medence határában és hangsúlyozta, hogy a nemzetek közötti megbékélés és együttélés egyik igen fontos pillére a kulturális együttműködés, ennek kölcsönös megismerése és elfogadása. Ő is kiemelte, hogy mennyire fontos a vegyes házasságú családok támogatása, melyre a következő évtől a Magyar Kormány is kiemelt figyelmet fordít.

Benedek Zakariás, RMDSZ képviselő a fesztivál jellegének és minőségének elismerését emelte ki, hangsúlyozta fontos szerepét a térségben és továbbította Kelemen Hunor, illetve az országos elnökség üdvözletét.

A délután a híres nagyszebeni származású Borsos Miklós képzőművész: Visszanéztem félutamból címmel megjelent könyvének bemutatásával folytatódott. A kiadvány ebben az évben már a magyar, román és angol fordítások mellett német nyelven is megjelent.

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy szeretett

városunkban született a Munkácsy -, Kossuth-díjas és Magyar Örökség-díjas, nemzetközileg ismert és elismert művész,

hiszen ez a gyökér egész életútját végig kísérte. Mindig nagy szeretettel emlékezett az itt töltött gyermekkorára, amely később meghatározó volt életére, és munkásságára. A könyvbemutatót Serfőző Emese- aki a Borsos Miklós önéletrajzának első részét románra fordította –, vezette. Eljött Szilárd Werner Fink, aki a német fordítást végezte. Felidézte a könyvben számára igazán kedves részeket. Jóleső érzéssel idézte fel azt a fejezetet, ahol Borsós Miklós leírja, édesapja azért választotta maga, és családja számára lakhelyéül Nagyszebent, mert itt becsületes, dolgos szász emberek élnek. A fordítási munkát lektoráló Beatrice Ungar is megtisztelte rendezvényünket, és néhány szóban elmondta ő is a könyvvel kapcsolatos gondolatait.

Ezt követően szorosan kapcsolódva egy rövid filmrészletet néztünk meg Borsos Miklós: Szülőföldjeim című, 1986-ban készült filmből, melyben a művész Szebenben töltött gyerekkorát eleveníti fel.

A film után Ivácson Rebekka nyitotta meg saját kiállítását. A jelenlévők egy olyan teakóstolón vettek részt, amelyen a különböző világrészek ceremóniáit és szokásait ismertette a grafikusművésznő. A ceruzarajzok mellett különleges, illatos, tealevelekkel festett képeket is láthattunk, szagolhattunk. Japán, Kína, India, Oroszország, Marokkó, Törökország és Anglia teafogyasztási szokásait, az egyes szertartásokhoz szükséges eszközöket, a teákat és azok elkészítésének folyamatát lépésről lépesre mesélte el nekünk Ivácson Rebekka. Természetesen a teákról nem csupán szó esett, hanem meg is kóstolhattuk mindet. A különleges gasztronómiai eseményhez pedig kellemes zenei kíséretet nyújtott az Intermezzo Quartett. A kiállítást november végéig lehet megtekinteni a Német Demokrata Fórum székházának kiállító terében.

Az Ars HUNGARICA fesztivál első napjának estéjét az Atrium Cafféban zártuk. Itt adott koncertet a székesfehérvári fiatalokból álló Peet Project zenekar. A huszonéves fiatalokból álló együttes pop és funky alapokra épülő dallamokat játszik, néha soul-os, R&B-s ízekkel és némi jazzes szabadsággal fűszerezve. Dallamos, ugyanakkor dinamikus és energikus zenéjük legfőbb extra eleme a hegedű, amely együtt él az énekkel, szaxofonnal. Ferencz Péter, alias Peet ezt nagyszerűen be is bizonyította a szebeni közönségnek is, akik a koncert végén állva tapsolva követelték a ráadást.

Az erős kezdés után az elkövetkezendő napok kulturális kínálata mit sem fog csökkeni sem minőségében, sem mennyiségében. Látogassák meg programjainkat, melyekről bővebb tájékoztatást az alábbiakben olvashatnak:

Ars HUNGARICA – kezdődik Dél-Erdély legfontosabb kulturális eseménye

Simon Andrea, szeben.ro