Aug.15-20. Szent István Napok Máramarosszigeten

Már 5. kiadásánál tart a máramarosszigeti Szent István Napok (SZIN). Rendhagyó módon augusztus 15 – 20 között kerül megszervezésre a hitet, kultúrát, magyar nemzeti identitást megerősíteni hivatott és jókedvet, szórakozást biztosító esperesség szintű programsor. Az esemény főtámogatója most is a Bethlen Gábor Alap.

Máramarossziget-Szent-Istvan-Napok

Az előbbi évekhez képest

sokkal kisebb költségvetés áll rendelkezésére a szervezőknek,

ennek ellenére mégis színes és tartalmas programok közül válogathatnak az érdeklődők. A programpalettáról most sem hiányoznak majd a vallásos, kulturális és szórakoztató jellegű rendezvények. A szervezők nagy szeretettel várnak minden Máramarossziget környékén élő és Máramarosszigetről elszármazott személyt a megrendezésre kerülő eseményekre.

Rendhagyó módon augusztus 15-én, a hosszúmezei Nagyboldogasszony búcsúval veszi kezdetét a SZIN,

majd ugyanazon a napon, Máramarosszigeten egy egyháztörténeti jellegű levéltári kiállítással folytatódik a program, mely kiállítás a SZIN egész ideje alatt megtekinthető lesz.

A Borromeo Szent Károly templomban rendezendő koncerteket Máramarossziget szülötte, Covacinski Yolánda, a kolozsvári Állmai Magyar Opera művésznője és Dr. Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály templom karnagya biztosítják.

A gyermekek és fiatalok számára különböző tevékenységeket felölelő programokat biztosítanak. Egyik ilyen program a budapesti Túri család által tartott hangszerbemutató lesz, valamint a szatmárnémeti Aranykapu Egyesület által tartott tematikus foglalkozás.

Kiemelkedő programjai az idei SZIN-nak az augusztus 18-án sorra kerülő vásáros közösségi nap, ahol Lepedus István, a szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodájának referense fog előadással egybekötött felnőtteknek szóló programokat levezényelni. A programnak része lesznek a gyerekeknek és fiataloknak szóló rendezvények. A szervezők hangsúlyozottan kérik azt, hogy minél többen csatlakozzanak különösen ehhez a rendezvényhez, a létszámmal is erősítve egymásban a közösségi tudatot és az összetartozást.

Másnap augusztus 19-én Szent István előesti bál

lesz a Flamingó étteremben, ahol Laczkó Vass Róbert, a kolozsvári Állami Magyar Opera művésze is fellép, majd a vacsorával egybekötött estén a Vokál Duó együttes fogja biztosítani a jó hangulatot.

Főleg a gyermek és ifjúsági rendezvények ideje alatt lehetőség lesz behatóbban megismerkedni az újonnan épülő magyar bölcsődével és óvodával. Erre az alkalomra a szervezők külön kis ismertető füzetet is összeállítanak.

A lelki élet fontosságát hangsúlyozva, lehetőség adódig a mindennapi szentmisén való részvételre is, ugyanakkor a nemrég restaurált Kalazanci Szent József oltárkép megáldása is napirendre van tűzve.

Az eddigi szokáshoz híven a SZIN ünnepi szentmisével zárul augusztus 20-án.