Barangolás Szerémség eltűnt magyar tájain

Barangolás az eltűnt magyar világban, a Szerémségben (Vajdaság)

Kirándulás a Tarcal-hegységben, Nándorfehérvár, hajózás a Duna-Tisza összefolyáshoz
»» 2017. június 14–18. (5 nap, 4 éj)
Ár: 59.500 Ft
Tartalmazza: utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést.
Szállás: Maradékon, falusi turizmus keretében, vendégszerető magyar családoknál.
Honismereti vezető: Szabó Attila fiatal, nagy tudású, patrióta délvidéki vezetőnk, valamint Halász Dániel, ifjú maradéki tiszteletes, a szerémségi három nap során. Egy kis magyar közösség számára óvodát alapított, közösségi házat épített. Nála többet talán soha senki nem tett még a szerémségi szórványban. Ha úgy adódik, az óvodás gyermekek műsorának is tapsolhatunk majd.

Szerémség, Újlak

1. nap: 6.45-kor indulunk Budapestről (útirány: M5, Szeged). Először Újvidékre látogatunk, ahol a felkeressük a Szabadság teret (egykor Ferenc József tér), mert itt találjuk a legfontosabb és legimpozánsabb épületeket: a magyarok Mária neve templomát, a városháza épületét és megannyi csodás palotát. Bebarangoljuk Pétervárad híres erődjét, amelyet a 17. század végén kezdtek építeni, és
csaknem egy évszázadon keresztül tartottak a munkálatok.
Az erődöt soha senkinek nem sikerült erővel bevenni. Karlócára, a Szerémség „legszerbebb” településére utazunk. Útközben megállunk a Tekijánál, amely ma Havasboldogasszony templomaként ismert. Korábban itt egy török kolostor állt, a helyszínnek pedig csodás történést tulajdonítanak. Karlócán megtekintjük az 1699-ben megkötött béke helyszínén épített Békehozó Miasszonyunk kápolnát, és az új, nemrég épült kilátót, melyről kitűnő panoráma nyílik a városra.

2. nap: Zimony: megtekintjük a Hunyadi János tiszteletére emelt Milleniumi Emlékművet,

amelynek erkélyéről gyönyörű rálátás van a környékre. Séta az egykori várfalak mentén, majd halászcsárdás ebéd a Duna parton. Nándorfehérvár híres várába látogatunk.

Megemlékezünk az 1456-os diadalról, amikor Hunyadi János és Kapisztrán János vezetésével a keresztény sereg óriási diadalt aratott a túlerőben levő, ostromló török sereg felett. Felsétálunk Szalánkemén öreg várának romjaihoz. A korabeli erőd Hunyadi János kezén volt, melyet 1521-ben foglalt el a török. Sétahajóval kirándulunk a Duna és a Tisza összefolyásához. A karlócai dűlők mentén Maurer Oszkár legkiválóbb borait kóstolhatjuk.

3. nap: Felkeressük a legjelentősebb szerb kolostort Új-Hopovóban, amelynek csodálatos freskói messze földön híresek. Könnyű kirándulásra indulunk a Tarcal-hegységbe. Miután felkapaszkodunk az Ürögi-hágóra (Iriški Venac), indulás előtt elfogyaszthatunk egy ízletes bureket is.

Útközben belebotlunk a dombói Szent György apátság falmaradványaiba is. A Tarcal legmagasabb pontjáról, a Vörös Bércről északi irányban ereszkedünk lefele, egészen a nevezetes belcsényi Spitzer kastélyhoz. Ez Délvidék egyik legjelentősebb épülete a maga szecessziós – eklektikus formavilágával. A főútra térve ismét buszra pattanunk, és Rednek középkori várához utazunk. Itt verte meg Tomori Pál 1523-ban Ferhád pasa hatalmas seregét.

4. nap: Ellátogatunk az Obedska Bara Speciális Természetvédelmi Területre, amely a Száva-folyó hurokszerű kanyarulatában található. Megfigyelhetjük a természet egy különlegesen gazdag élővilágát – akár a partról, akár egy csónakból, testközelből.

A közeli Nyékincán, ahol a település 10 %-át református magyarok teszik ki, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetője, Gudelyevity Anna vendégel meg minket fenséges ebéddel.

Szávaszentdemeter a Szerémség legrégebbi települése,

Császári palotájának és fürdőépületének maradványait és értékes mozaikrészleteket ma is látni a múzeumban és a látogatóközpontban.
Maróton az egyetemes magyar egyházi építészet egyik legjelentősebb alkotását találjuk: a 13. századi katolikus temploma az őraljaboldogfalvihoz hasonlítható. A törökellenes harcok egyik legfontosabb végváraként épült erődje, a Bosut-folyó partján ma is áll.

5. nap: Újlak a Szerémség egyik legjelentősebb városa, ahol a Kárpát-medence legnemesebb borait termelték. Itt halt meg Kapisztrán János, ferences szerzetes, Nándorfehérvár hőse. Újlak ódon várfalai ma is impozáns látványt nyújtanak.

Megtekintjük a 15. században épült Kapisztrán-templomot, valamint az újlakiak reneszánsz palotájából kialakított Odeschalchi-kastélyt. Hazafele úton megállunk Tóthfaluban, ahol érkezésünk függvényében bekapcsolódhatunk a Bogrács és Pálinkafesztivál programjaiba. Érkezés 22 óra körül Budapestre.