Aknasugatag – búcsú, Szent Péter és Szent Pál apostolokat ünnepelték

Ma, június 29-én búcsús misén vettek részt a Máramaros különböző településéről érkezett zarándokok Aknasugatagon. A misét Ft. Tracsek Oszkár máramarosszigeti születésű és jelenleg Magyarországon, a Szeged – Csanádi egyházmegyében szolgáló lelkipásztor celebrálta. Szentbeszédében a szónok kihangsúlyozta azt, hogy ma különösképpen gondolnunk kell arra, hogy valójában kik voltak és ma is kik a szentek.

Különös tekintettel Péter és Pál apostolfejedelmekre, akik életében az első helyet mindig Isten foglalta el. A ma emberének pedig ezt kéne szem előtt tartania. Prédikációjában a lelkipásztor elmondta, hogy „a szentek nem valami csodabogarak, hanem mindenkihez hasonló hús – vér emberek. Azért állhatnak példaképül előttünk, mert Istennel való kapcsolatukat semmi másért nem hanyagolták el és semmi mást nem részesítettek előnyben.”

Aknasugatag plébániájában a mise végén Ft. Kovács István köszöntötte a Borsabányáról, Felsővisóról, Rónaszékről, Máramarosszigetről, Nagybányáról, Kapnikbányáról és Felsőbányáról érkező zarándokokat, majd köszönetet mondott a sugatagi híveknek azért, hogy készséggel segítettek ezt az ünnepet minél szebbé tenni. Továbbá kiemelte azt, hogy

az aknasugatagi hívek Péter és Pál apostolokon kívül nagy tisztelői Nepomuki Szent Jánosnak és Szent Józsefnek is.

A mise végén felcsendült a bányászhimnusz, a pápai himnusz és a magyar himnusz egyaránt. Aknasugatagon a zarándokokat szeretetvendégségben is részesítették.