A dél-tirolihoz hasonló gazdasági és közigazgatási autonómia kellene

A gazdasági és közigazgatási autonómia lehetne Románia új országprojektje – jelentette ki csütörtökön Cătălin Cherecheş. Nagybánya polgármestere a Máramarosi Üzletemberek Egyesületének alakuló gyűlésén beszélt, amelyen jelen volt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is.

del-tirol

‘Én nem a régiósítás, hanem az autonómia híve vagyok.

Nem decentralizációra, hanem gazdasági és közigazgatási autonómiára van szükség. Én azt gondolom, hogy

Romániának Dél-Tirolról kellene mintát vennie,

egy olyan autonómiáról, amely ösztönzi a helyi befektetőket és a hasznot is helyben hagyja, nem megszűri egy fővároson keresztül, amely egyáltalán nem biztos, hogy Nagybánya, Suceava, Arad, vagy Bákó érdekeit nézi. Azt gondolom, hogy a százéves Romániának új országprojektre van szüksége. Idejét múlt Románia mai közigazgatási szervezése’ – jelentette ki Cherecheş.

A polgármester szerint hagyni kellene a tanácsokat, hogy a helyi igényeknek és szükségleteknek megfelelően határozzák meg a helyi adókat és illetékeket.

Cherecheş úgy véli: a legfontosabb tőke nem a pénz, hanem az emberek, és az önkormányzatoktól kezdve az üzleti életig mindenkinek a jól képzett munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb problémát.

A polgármester elmondta: amikor a város egy kereskedelmi társasággal partnerségben pénzt pályázott egy oktatási központra, ‘jöttek valami fiúk Bukarestből és azt mondták: ti, itt, Nagybányán, 50 pontot érdemeltek ezért. Ezután elmentek Bákóban, volt – meglepő módon – egy pontosan ugyanilyen projekt, amelyik azonban 70 pontot érdemelt. Paradox módon éppen ugyanaz a cég volt a partner. Akkor milyen igazságosságról beszélünk? Hogy nézzek én Bukarestre úgy, hogy azt mondjam, emberek, ez a főváros, és büszke vagyok azokra, akik vezetnek bennünket? Hát

jön hogy a Bukaresti út nevét Bécsi útra változtassam,

mert oda egyszerűbb és kényelmesebb eljutni, és

nem érzem magam megalázva, mint akkor, amikor Bukarestbe megyek’

– mondta Cherecheş.

A polgármester hozzátette: ez a kormány 14 millió eurót ‘lopott el’ Nagybánya költségvetéséből az Adótörvénykönyv módosításával.

(agerpres.ro)