Dsida est Nagybányán

Tarka-barka strófák Dsida Jenő verseiből, levelezéséből és egyéb írásaiból összeállított egyéni előadásban Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze remekül megeleveníti a költő alakját.

Tarka barka strófák - nagybányai előadás
Dsida Jenő est

Az előadásra május 24-én, kedden 17:30-kor kerül sor Nagybányán a Városi Színház Studió termében.

űAz előadásra meghívókat a nagybányai RMDSZ székházban, Felsőbányai utca 1. szám alatt lehet igényelni, hétfőtől péntekig 10:00 és 16:00 óra között.

Olyan emberekről mesél Dsida akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ő költő lehessen. Elsőként az erdélyi poéta egykori magyar tanárának, Juhász Péternek az alakját idézi föl, aki meglehetősen kemény kézzel bánt a fiatal rímfaragóval. Dsida Benedek Elekhez írt levele is elhangzik az előadásban melyben egy igazi apa-fiú kapcsolatot mutatkozik meg. Az 1924. január 3.-án írt levélben a fiatal alkotó szárnypróbálgatásairól, román nyelven írt verséről vall. A költő publicistaként is jól ismert. A Pásztortűz szerkesztőségi irodájában „ismerkedett” meg Móra Ferenc arcképével, vallomása szerint valósággal bűvöletbe ejtette a nagy író. Szintén a Pásztortűz hasábjain mesél arról, milyen is volt az első személyes találkozása, fiatal újságíróként, Kosztolányi Dezsővel.

Forrás: www.nagybanya.ro