Hamarosan indul az Erdélyi Mondavadászat

Kutass fel és mutass be egy olyan legendát vagy mondát,

amely lakhelyedhez, annak történetéhez, természeti adottságaihoz, lakóihoz, hőseihez, mesterségeihez, népszokásaihoz, hagyományaihoz kapcsolódik, esetleg azok kialakulásával áll összefüggésben.

Kérd meg szüleidet, nagyszüleidet, helyi idősebb embereket, elöljárókat, lelkipásztorokat, muzeológusokat, pedagógusokat, hogy segítsenek, meséljenek neked ezekről a történetekről.

1. Kategóriák:

  • V‒VIII. osztályos erdélyi diákok
  • IX‒XIII. osztályos erdélyi középiskolás diákok

2. Feltételek:

A Erdélyi Mondavadászat pályázat nyelve magyar. A pályázaton való részvétel ingyenes.
A pályázat témája a Székelyföldön kívüli erdélyi megyék (Arad, Beszterce‒Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hunyad, Kolozs, Krassó‒Szörény, Máramaros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes) bármely településéről származó magyar, román, szász vagy más nemzetiségűek körében élő legendák, mondák.
Egy pályázó csak egy munkával pályázhat.

A pályázat beküldésével a pályázó elfogadja a pályázat szabályzatát és beleegyezik alkotása további feldolgozásába, közzétételébe a szerzői jogok tiszteletben tartásával.
Kérünk minden pályázót, hogy figyelmesen olvassa el a pályázat szabályzatát. A szabályzatnak nem megfelelő, vagy a beküldési határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban értékelni.

3. Elvárások:

A pályamunkaként beküldött legenda, vagy monda szájhagyomány útján terjedő, a köztudatban élő, konkrét földrajzi helyhez kapcsolódó történet lehet.

A Erdélyi Mondavadászat versenybe saját gyűjtéssel felkutatott, saját megfogalmazásban megírt alkotással lehet. A szöveges rész mellékleteként választás szerint készíts fotót, rajzot, térképet, amellyel illusztrálhatod munkádat.

Nem fogadjuk el a nyomtatásban már megjelent mondák átmásolását, átírását, csak a helyi adatközlőktől származó, saját megfogalmazásban megírt alkotások vehetnek részt a pályázaton! A történelmi, földrajzi adatok lejegyzéséért sem jár plusz pont.
A pályamunka mellékleteként, a beküldött legenda, vagy monda hitelességének bizonyítására, a gyűjtés közben készült hang- és képanyagot is csatolni kell megnevezve benne a gyűjtés helyét, idejét, a megszólaltatott személyeket. A szóban forgó legenda helyszínének fényképes dokumentálásáért plusz ponttal jár.

A pályamunkáknak a gyűjtött mondára, legendára kell koncentrálnia,

nem a település bemutatására, történelmi, földrajzi adataira.

4. Regisztráció, beküldés

A pályázathoz regisztráció szükséges. A pályázók 2017. március 31-ig regisztrálhatnak itt.

A regisztrált pályázók pályamunkáikat 2017. március 1‒31. időszakban küldhetik be

a palyazat@eloerdely.ro címre. A pályamunkákat, illetve a hozzájuk tartozó hang- és/vagy képanyagokat kérjük a megadott felületre feltölteni vagy postán papírformában, illetve CD-n beküldeni. Papírformában A4 méretű, digitális formában PDF formátumban, 400–600 dpi, 300 kB–5 MB méretű alkotásokat várunk. (A papíralapon beérkezett munkák digitalizálását a pályáztató vállalja.)
Azon pályázóknak, akiknek nem áll módjában digitális formában beküldeni a munkát, postán is elküldhetik pályázatukat 2017. március 31-én éjfélig (romániai idő szerint, postabélyegző dátuma) a következő címre:

Asociaţia Transilvania Vie – Élő Erdély Egyesület
530103 Miercurea Ciuc, str. Mihai Eminescu nr. 5, jud. Harghita, România.

5. Elbírálás:

A pályamunkákat szakemberekből és a díjak felajánlóiból álló zsűri bírálja el.
A beérkezett munkákat ugyanakkor közönségszavazás keretében a nagyközönség is értékeli.
A pályamunkákat beküldők mellett díjazásra kerül az az iskola is, ahonnan a legtöbb pályamunka érkezik.

6. Eredményhirdetés: 2017. április 15.

7. Díjazás:
Minden pályázó Legendárium ajándékcsomagban részesül. A legjobb alkotások az Erdélyi Legendárium kiadványban jelennek meg.

Zsűri díja:

1. V‒VIII. osztályos kategória:
I. díj: táblagép
II. díj: 300 lej
III. díj: 1 db. Legendárium csomag (400 lej értékben)

2. IX‒XIII. osztályos kategória:
I. díj: laptop
II. díj: 500 lej
III. díj: 1 db. Legendárium csomag (400 lej értékben)

Fotós különdíj: fényképezőgép

Rajz különdíj: képzőművészeti ajándékcsomag (300 lej értékben)

Közönségdíj összevontan, mindkét kategóriában: 1 db. Legendárium csomag (300 lej értékben)

Különdíj: Azon iskola diákjai, ahonnan a legtöbben küldtek be pályázatot az adott településen szervezett, egy órás Legendárium rajzfimvetítésen vehetnek részt. „A legaktívabb iskola” pályázói pedig 2018 tavaszán a szejkefürdői Legendárium Élményparkban tölthetnek el egy felejthetetlen napot.

Az Erdélyi Mondavadászat versennyel kapcsolatos további információk az palyazat@eloerdely.ro címen, illetve a 0745-274 525-ös telefonszámon igényelhetőek.

Minden pályázónak sok sikert kívánunk!