Felvidék – Meglepő eredmények az önkormányzati választáson

A statisztikai hivatal adatai alapján 48,67%-os részvétel mellett eldőlt, hogy a települések 42,42 százalékában független polgármesterjelölt diadalmaskodott. Ez 1232 polgármestert jelent. A második legtöbb polgármester a Smer színeiben diadalmaskodott, szám szerint 592. A legnagyobb kormánypárt jelentősen meggyengült, négy évvel ezelőtt 847 polgármester győzött a Smer színeiben.

Felvidék-önkormányzati-választas-2018

A jelenlegi releváns ellenzéki pártok elvéreztek, alig egy-egy települést szereztek, de

a Progresszív Szlovákia és az Együtt (Spolu) jelöltje megszerezte Pozsonyt. Pozsonypüspökiben a sok jelölt és a szoros eredmény közepette a több szervezet által támogatott Pék Zoltán újságírónak elegendő volt 20,82 százaléknyi szavazat ahhoz, hogy a település polgármestere legyen.

Kassán a szintén ellenzéki támogatással induló Jaroslav Polaček győzött.

A magyar választók szavazataira pályázó pártok közül a Híd-Most zárt jobban, nekik 127 polgármesterük lesz, míg az MKP-nak 115 és az MKDSZ-nek 3. Összehasonlításképp négy évvel ezelőtt a Híd-Most 87, az MKP 107 és az MKDSZ 1 polgármestert tudott állítani.

Önkormányzati képviselők tekintetében az MKP teljesített a legjobban 1248 jelöltjük szerzett mandátumot a helyi önkormányzatokba. A Híd esetében ez a szám 915, az MKDSZ esetében pedig 19. Mindhárom párt javított a négy évvel ezelőtti eredményén. Az MKP 2014-ben 1151 helyet szerzett a helyi önkormányzatok képviselő-testületeiben. A Híd is erősödött. 2014-ben 829 képviselőjelöltje járt sikerrel. AZ MKDSZ 17-ről 19-re tudta növelni önkormányzati képviselői számát.

Az eredményekről Jakab Elemér a Híd-Most vegyespárt önkormányzati tanácsának elnöke az MTI-nek diplomatikusan azt mondta: a pártnak sikerült túlteljesítenie célkitűzéseit. „Az eredményekkel soha nem lehetünk elégedettek, de alázattal tudomásul vesszük azokat, és remélem, hogy a következő önkormányzati választásokon ezeket az eredményeket még növelni tudjuk” – jelentette ki Jakab Elemér.

Menyhárt József az MKP elnöke szintén az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az MKP-t nem kell leírni. Országos szinten az MKP jócskán a parlamenti küszöb alatt van, ezért az MKP vezetése nem győzi minden alkalommal hangsúlyozni, hogy a párt erős, kivéve az országos támogatottságot.

Felvidék déli magyarlakta városaiban inkább a függetlenek diadalmaskodtak. A Dunaszerdahelyi járás négy városából hármat viszont az MKP szerzett meg.

Füleken, Királyhelmecen, Tiszacsernyőn a Híd jelöltje győzött. A pártjelöltek jellemzően a kisebb településeken értek el sikereket. A Felvidék többi magyarlakta városait független polgármesterek fogják irányítani a következő négy évben. A Híd inkább a déli régiókban és a keleti végeken tudott győzni és erősödni.

Az MKP fellegvára a Csallóköz marad.

Komáromban látványos a függetlenek előretörése, a Keszegh Béla polgármester mellett a 25 tagú képviselőtestületben is javarészt függetlenek ülnek majd a következő négy évben.

A Komáromi Járásban a Híd-Mostnak sikerült legyőznie az MKP-t, a járásban többségbe kerültek a Hidas polgármesterek. A Hídnak 4-ről sikerült 11-re növelnie polgármesterei számát, míg az MKP-nak 12 polgármester helyett csak 10 polgármestere lesz a következő 4 évben a Komáromi járásban.

Forrás: felvidek.ma, bumm.sk