Felvidéki bányavárosok kincsei

Felvidéki bányavárosok kincseinem mindennapi kalandokkal és fürdőzéssel Stubnyafürdőn
»» 2017. június 15-18. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft
Tartalmazza: utazást, szállást, reggelit, 1. nap vacsorát, utolsó nap sörkorcsolyát, honismereti vezetést. 2-3. napi kétfogásos vacsora: 2×2500 Ft/fő, vagy egyénileg.
Szállás: Selmecbányán, hangulatos panzióban (3 éj).

Honismereti vezető: az utasaink körében nagy népszerűségnek örvendő Brogyányi Mihály, Pozsonyból.

Selmecbánya, Felvidék
Bányavárosok, Selmecbánya, Felvidék

1. nap: Indulás: 5.45 Szfvár., 7.00 Bp. Első úti célunk, Szentantal csak 2 órányi út Budapesttől. Itt, a Selmeci-hegység szívében áll a Koháry-család gyönyörű angolparkkal körülvett, pompás, fényűző barokk kastélya, amely a hajdani vár romjaira épült.

Utolsó tulajdonosa a trónjáról elűzött I. Ferdinánd bolgár cár volt. 1 óra körül már oda is érünk Selmecbányára, mellyel először felülnézetből ismerkedünk, nem is akárhonnan! A Kárpát-medence talán legszebb és leglátványosabb kálváriája a selmecbányai. A barokk kori épületcsoport, amely 19 kápolnából, két templomból és a Szent Lépcsőkből áll, a Selmecbánya városképét meghatározó szabályos vulkáni kúpon magasodik.

A világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé is bekerült Kálvária felújítása folyamatban van. A csúcsról a városra és a Selmeci-hegység vulkanikus eredetű csúcsaira nyíló panoráma varázslatos. Elfoglaljuk szállásainkat, és nekiiramodunk felfedezni a gyönyörűséges, girba-gurba utcácskákkal teli várost. Vízszintes utcákra ne is számítsunk. Az újkori Leányvárban felkeressük a Petőfi emléktáblát a líceum falán, megemlékezünk a színes selmeci diákhagyományokról. Megcsodáljuk Európa egyik legmonumentálisabb, legszebb szentháromság-szobrát. Közös vacsora.

2. nap: Zólyom várában teszünk látogatást. A 13. században épült erősség kapujánál a Balassi-emléktáblánál a város kalandos életű szülöttéről emlékezünk meg. Következő állomásunk Garamszeg Unesco Világörökségek sorába tartozó evangélikus fatemploma. A templom belső tere felfordult csónakhoz hasonlít. Az építészek messze földről érkezhettek, hiszen a skandináv építészet szokatlan elemeit fedezhetjük fel az épület kialakításában. Szintén Garamszegen találjuk a Polthári Soós család középkori eredetű várkastélyát, amely a 15. században épült.

A Rákóczi-szabadságharc idején itt élt Korponay Julianna, a Lőcsei fehér asszony, akiről Jókai Mór írt regényt. Sőt, a Soós-Géczy család 1775-ben épített barokk kastélya is itt található, homlokzatán rokokó részletekkel.

Garamszegről a felvidéki bányavárosok egyik legszebbikébe, Besztercebányára utazunk

tovább, ahol megtekintjük a főtér reneszánsz és barokk polgárházait, a székesegyházat, a várnegyedet, és az épen maradt Pap és Bányász bástyákat. Visszatérünk Selmecbányára.

3. nap: Körmöcbánya: az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb, aranybányászatáról nevezetes bányavárosa és pénzverőhelye. Gyönyörű a várnegyed, benne a kettős védőfallal övezett Szent Katalin plébániatemplommal.
A főterén található a középkortól fogva mind a mai napig, csaknem 700 éve megszakítás nélkül működő Pénzverde. Megtekintjük a Pénzérmék és Érmék Múzeumát, majd a patinás Stubnyafürdőre megyünk át.

A modern termálfürdő különlegesen gyógyhatású vizét élvezve tölthetünk el 3 kellemes órát. Vagy: sétát teszünk a monarchia kori hangulatot árasztó, németes hangulatú fürdővárosban. A séta célja Túrócdivék község, amely ma Stubnyafürdő része. Itt található a késő reneszánsz kori, 17. században épült várkastély, amelyben múzeumot tekinthetünk meg.

4. nap: Reggeli után Selmecbánya eddig kimaradt látnivalóit cserkésszük be. Először is a bányászat tudományát és technikáját megismertető Kamaraházba látogatunk, majd a Glanzenberg-tárnába ereszkedünk le. A város alatt végighúzódó középkori bányajáraton végigmenni különleges élmény lesz.

A végére maradt Selmecbánya talán legfőbb látványossága, az UNESCO Világörökségként nyilvántartott, tornyokkal megerősített védfallal körülvett Óvár. Ennek legrégibb épülete a háromhajós román kori bazilika, amely a 13. században épült. Még mindig maradt túránkból két különleges élmény. Egy elhagyott bányát keresünk fel, ahol ritka ásványritkaságokat gyűjthetünk és vihetünk haza emlékbe. A szomszédos Steiger sörgyár látogatásával zárjuk túránkat, ahol sörkorcsolyával és sokfogásos kóstolóval várnak minket. 21.30-ra otthon vagyunk.