Gyimes, a patakok országa (részvétel a csíksomlyói búcsún)

Gyimes, a patakok országa + a Csíksomlyói búcsú
Szekérrel a legvadregényesebb fekvésű magyarlakta faluba

Újabb nagyszerű kirándulást mutatunk be, melyet a Csillagösvény szervez 2017. június 1-6. (6 nap, 5 éj) között. Ára: 74.500 Ft, ami a következőket tartalmazza: utazás, szállás, félpanzió, honismereti vezetés, szekérút Kostelekre, táncos-zenés gyimesi műsor.

Szállás: 4 éjszaka Gyimesközéplokon, Hidegségpatakán családias panzióban illetve családoknál, 1 éj az aranyosszéki Harasztoson, családoknál.

Gyimesbükk, 1000 éves határ
1000 éves határ (Gyimesbükk)

Honismereti vezető: Vajda Éva Székelyföldről, aki évekig tanított a moldvai Csángóföldön is.

1. nap: Indulás: 4.30 Szfvár., 5.45 Bp. Kisebb megállókkal színesítve utunkat, tájba simuló zenéket hallgatva, az érintett tájegységeket megismerve utazunk Székelyföldre. Farkaslakán vacsorázunk, Gyimesközéplokon lesz a szállásunk.

2. nap: Kényelmesen ébredezünk, megízleljük a reggelire feltálalt házi finomságokat, beszélgetünk a barátságos gyimesiekkel, gyönyörködhetünk a festményre illő tájban. Élvezzük a megfoghatatlanul nyugodt, lelkünkben békét teremtő varázslatos gyimesi idillt. Dél tájban kerekedünk fel, és látogatást teszünk az ezeréves határnál Gyimesbükk település határában. Megtekintjük a gyimesbükki tájházat, szabadidő.

VAGY: hagyományőrző mulatság Gyimes élő legendájával, Magyar-Örökség-díjas harcosával, Deáky Andrással. A sajátos atmoszférájú történelmi műhelyben, a Deáky-panzió szabadtéri fogadójában csángó népzene és néptáncbemutató lesz, gazdag csángó lakomával: erdélyi csorba borjúhússal, borjúpaprikás túróspuliszkával, vagy tárcsán sült disznótarjából készült flekken körítéssel. A fakultatív program ára: 18 euro.
Miután kimulatoztuk magunkat, a moldvai csángó születésű plébános, Salamon József mutatja be nekünk a gyimesbükki katolikus templomot, és a mögötte az ő kezdeményezésére felavatott Gyimesi Kálváriát.

A kálvária 15 stációjának domborművei nemcsak a Megváltó, hanem a gyimesi nép életét, tragédiáit és feltámadását is szimbolizálják.

Az ezeréves határon megnézzük az egykori karantén romjait és a hozzá tartozó Kontumáci-kápolnát, a történelmi Magyarország legkeletibb, szépen felújított vasúti őrházát, felette a Rákóczi-várat, valamint a legendás 32-es határvadászok világháborús állásait.

3. nap: A csíksomlyói búcsú napja. Lehetőség van gyalogosan is megtenni az utat. Életünk élménye lehet elindulni szálláshelyünktől, amely a zarándoklat legtávolabbi kiindulópontja.

Hidegségből 50-60 ember indul hajnali 2 óra tájban, és ahogy egy forrás folyammá érik, úgy
duzzasztja menetünket is a jobbról-balról csatlakozó, viseletbe öltözött, zászlót vivő csángók és székelyek hada, hogy végül már több 10 ezres menet élén jussunk fel a szent nyeregbe. A 40 km-es túrát nem kell végig gyalog megtennünk, a felénél be lehet ülni a buszba, mert persze a kalandra nem vállalkozók sem fognak lemaradni

a legnagyobb magyar nemzeti zarándoklatról.

Nem sietünk vissza, kényelmesen lesz időnk a kézműves vásárban is időzni. Hazafelé megnézzük még az Árpád-kori, különleges, a puszta közepén egymagában álló csíkdelnei templomot is.

4. nap: A közúton 60, szekerekkel a hegyi úton keresztül viszont csak 15 km-re lévő Kostelek az úticélunk. Természetesen inkább a szekereket választjuk. Vadregényes úton, folyóvölgyben, fenyves rengetegben vezet utunk, miközben tehetséges járművezetőink is szórakoztatnak bennünket. Közben találkozhatunk a medvékkel pásztorokkal is, akik félnomád állattartást folytatva élnek a nyári szállásaikon a hegyek között.

4 órás, kényelmes megállókkal tarkított, jóféle gyimesi pálinkával is megfűszerezett szekérút után érünk, a talán legvadregényesebb magyarok lakta faluba, melyet minden irányban érintetlen és lakatlan erdőségek vesznek körül.
A 700 lelkes település egyszerre gyimesi és moldvai, hiszen gyimesi csángók, de már Moldva területén található, Bákó megyében. Finom ebéddel, havasi ízekkel várnak minket az „iskolán kívüli magyariskola” tanítói. Ebéd után a Felszállott a páva versenyben 2014-ben és 2015-ben is elődöntőig jutó híres kosteleki hagyományőrzők, a Szellő Tánccsoport utánpótlás gárdájának fergeteges bemutatóját tekintjük meg.

A műsor után az 1987-ben boldoggá avatott, az első világháborúban Gyimes tájain, Kosteleknél megsebesült P. Rupert Mayer emlékhelyéhez sétálunk.

Mellette látjuk

a történelmi Magyarország határkövét

is. Innen egy kis gyaloglással elébe megyünk a buszunknak, majd visszautazunk Hidegségbe.

5. nap: Búcsút veszünk szállásadóinktól. Megtekintjük a Borospataki-skanzent, ahol a környező gyimesi településeken lebontásra ítélt, de itt újraépített parasztházak csodálhatók meg, a múltat idéző hangulattal, berendezési tárgyakkal.

Megtekintünk egy jó 150 éves, működő vízimalmot is. Utolsó gyimesi élményünk is a felejthetetlenek közé sorolódik majd: a főútról letérve a Gyimesek első kicsi települését, Bükklokát elhagyva érkezünk a haragos zöld fenyvesek által körülvett hegyek között fekvő, 100 hektáron elterülő Piposz-birtokra, ahol a helyben termelt gyimesi alapanyagokból elénk varázsolt
ebédünket fogyasztjuk el. Rendelhetünk kemencés nagy pityókás kenyeret is, 10 napig eláll, és remek ajándék is lehet otthonra!

Megállunk Farkaslakán Tamási Áron sírjánál,

valamint a korondi kirakodóvásárban. Az Árpád-
kori település, Harasztos két okból különleges a számunkra. Az egyik, hogy a többitől távol eső 7. székely szék, Aranyosszék területén rajta kívül alig találunk már magyar ajkú községet, a másik pedig az, hogy mi leszünk az első megszálló turistacsoport a faluban – reméljük, újabb izgalmas kis magyar falut tudunk bevonni a „Hazajáró” turizmus vérkeringésébe!

6. nap: Tordára indulunk, ahol Erdély legnagyobb, a parajdival (minimum) vetekedő, a BBC szavazásán a „Világ 10 legcsodálatosabb és legismeretlenebb látványossága” közé választott

2000 éves sóbányájának lenyűgöző föld alatti világát tekintjük meg.

Tordatúron finom ebéddel várnak ránk a katolikus plébánia vendégházában. A templomban megtekintjük a híres „Tordatúri Madonnát”, Erdély legrégibb Szűz Mária-szobrát, amely a 14. században készült. 22 órára leszünk otthon.

=

Gyimes és környéke örök élményt biztosít az odalátogatók részére, megtekinthetjük a történelmi Magyarország legkeletibb részének csodálatos tájait, értékeit.