Háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezését szavazták meg Nagybányán

A helyi magyar önkormányzati képviselők, Vida Noémi és Kovács Richárd kezdeményezésére

a Nagybányai Városi Tanács megszavazta a háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezését

a csütörtökön, augusztus 11-én tartott rendkívüli önkormányzati ülésen. A megyeszékhelyre érkezők a település bejáratainál ezentúl a Baia Mare felirat mellett a Nagybánya és Neustadt megnevezéseket is olvashatják.

Egyöntetűen, 21 igennel fogadta el a városi tanács a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére vonatkozó határozatot. Az RMDSZ helyi önkormányzati képviselői kezdeményezét Marinel Rob ideiglenes polgármester terjesztett elő. A város megnevezésének többnyelvű feltüntetésével a település multikulturalitása, a lakosság etnikai sokszínűsége előtt tisztelegnek, és egyben az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projekt megnyerésére is pályáznak, ekképp is bizonyítva, hogy Nagybánya belépett az európai szellemű városok közé.

Kovács Richárd RMDSZ-es önkormányzati képviselő a határozat elfogadását követően elmondta: „történelmi pillanat volt a mai önkormányzati ülés. Mondhatnám, hogy 2016-ban ez a normalitás jele. A háromnyelvű helységnévtábla kihelyezése jelzi a város Európa Kulturális Fővárosa projekt iránti elkötelezettségét, ugyanakkor a városban élő kisebbségek iránti tiszteletet is.” A tanácsos köszönetét fejezte ki önkormányzatbeli kollégáinak, Marinel Rob ideiglenes polgármesternek és a polgármesteri hivatalnak a háromnyelvű helységnévtábla kihelyezésének lehetőségéért.