Hollósy Simon születésének 160. évfordulójára készülnek

2017-ben lesz 160 éve annak, hogy Máramarosszigeten megszületett Hollósy Simon festőművész. Ez alkalomból a máramarosszigeti Polgármesteri hivatal, a Máramarosi Múzeum, a Nagybányai Örmények Szövetsége, valamint a máramarosszigeti Római Katolikus Egyház ünnepi emlékműsorral készül.

December 16-án hívta össze Máramarossziget polgármestere, Horia Scubli, azokat a szervezeteket, amelyek a Hollósy esemény szervezői és lebonyolítói lesznek. A városvezető már a találkozó elején leszögezte, hogy

egy politikamentes, a festőművész személyéhez és rangjához méltó ünnepet szeretne.

Ennek érdekében a meghívott intézmények képviselőit a lehető legjobb összefogásra buzdította. Beszédében kitért arra is, hogy 2017. januárjában kerül majd a helyi tanács elé elfogadásra az a határozat, mely szerint egy

a város központjába tervezett sétány a világhírű máramarosszigeti festőművész, Hollósy Simon nevét fogja viselni.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Máramarossziget helyi tanácsa a november 28-án megtartott, rendes havi tanácsülésén elviekben már megszavazta azt, hogy a városban egy utca vagy utcarész Hollósy Simon nevét kapja. Az ügy kezdeményezői, azaz a máramarosszigeti Római Katolikus Egyházközség, és a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület eredetileg a mostani Plevnei utca első felét javasolta az átnevezésre. A kezdeményezéshez a Hollósy Simon Művelődési Egylet, valamint a máramarosszigeti Református Egyházközség is csatlakozott.

Horia Scubli polgármester elmondása szerint, ő személyesen jobbnak lát egy, a város főterén kialakítandó sétányt, amely Hollósy Simon nevét viseli majd, sőt,

azt is szeretné, ha ezt egy mellszobor is díszítené.

Az elképzelést azonban nem tudják a város büdzséjéből megvalósítani, így számítanak a támogatók segítségére.

Gheorghe Todinca, a Máramarosi Múzeum igazgatója kifejezett öröméről beszélt a polgármester javaslata kapcsán, megerősítve azon véleményét, hogy Hollósyt mint Máramarossziget szülöttét és a nagybányai festőiskola megalapítóját politikamentesen kell megünnepelni szülővárosában.

A szervezők elképzelése szerint,

az ünnepi program magába foglal majd egy Hollósy Simon kiállítást,

amely megszervezéséhez szívesen fogadnak a festő életéhez köthető relikviákat és emléktárgyakat. Bárki, aki őriz ilyen jellegű Hollósy emléket és közszemlére tenné azt a tárlat idejére, jelentkezhet a fent említett szervező intézményeknél.

A kerek évforduló alkalmából tartanak továbbá egy a Hollósy életét és munkásságát bemutató konferenciát, lelepleznek egy háromnyelvű (örmény, magyar, román) új emléktáblát, szentmisét tartanak a festőművesz emlékére és megkoszorúzzák a római katolikus temetőben lévő sírját, továbbá tartanak még egy az örmény kultúrához köthető művészeti jellegű kiállítást is. Az ünnepségre terveik szerint meghívják majd a romániai örmény katolikus ordináriátus apostoli kormányzóját, Nm. és Ft. Jakubinyi György gyulafehérvári érseket is.

Forrás: szigetiporta.ro