HolnapUtán Fesztivál Nagyváradon

Nyolc Kárpát-medencei társulat tizenkét előadását láthatja a közönség május 1–5. között, a hetedik alkalommal megszervezett HolnapUtán Fesztiválon. Az eseménysorozat egyik célja, hogy megmutatkozási lehetőséget teremtsen pályakezdő tehetségek számára.

A VII. HolnapUtán Fesztivál nagytermi előadásainak sorát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának A tavasz ébredése című fizikai színházi produkciója nyitja, május 2-án, 17 órától. A Györfi Csaba által rendező-koreografált produkció szereplői mindannyian saját boldogságuk keresése közben ütköznek falakba egy torz társadalmi rend keretei között, melyben kőkemény szabályok és normák lehetetlenítik el a tudásvágyat, a tettvágyat, a fejlődést és egyáltalán a testtel, a szexualitással kapcsolatos viszonyaikat. Az előadásra nagyszínpadi stúdiótérben kerül sor.

Először vendégszerepel Nagyváradon a budapesti Örkény Színház: május 3-án, pénteken, 19 órától Secondhand című, nagyszabású produkciójával lesz jelen a magyarországi művészszínház csaknem teljes társulata. A Szvetlana Alekszejevics Nobel-díjas írónő dokumentum-regényei által inspirált előadásban olyan színészegyéniségek lépnek színpadra, mint Pogány Judit, Csákányi Eszter, Csuja Imre, Polgár Csaba vagy Bíró Kriszta.

A HolnapUtán Fesztiál szervezői első alkalommal látnak vendégül vajdasági társulatot: május 4-én, szombaton, 19 órától a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház mutatja be a Vlagyimir Majakovszkij költeményéből született Felhő a nadrágban című produkciót. A forradalom társadalmi jelenségeit és hatásait tárgyaló formabontó előadást Kokan Mladenovic nemzetközi elismertségnek örvendő szerb rendező vitte színpadra.

A VII. HolnapUtán Fesztivál utolsó napján, nagyszínpadi stúdió formátumban mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház társulata a budapesti K2 Színházzal koprodukcióban készült Eklektikon 2048 előadást, amely rendhagyó módon tárgyalja az emlékezetkultúra és kánonképzés kortárs problémáit.

Stúdiótermi előadások

A VII. HolnapUtán Fesztivál programjának gerincét a térség színházművészeti hallgatóinak előadásai alkotják. Ennek jegyében, a fesztivál nyitányában, május 1-jén és 2-án a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves hallgatóinak három produkcióját láthatja a közönség, akik Meggyeskert című Csehov-adaptációjukkal (rendező: Zsótér Sándor), Tűznyelők című improvizációs előadásukkal (rendező: Kárpáti Péter) és A Nyíregyháza utca című, tabudöntögető című produkciójukkal érkeznek Nagyváradra.

A fesztivál harmadik napján, május 3-án, 17 órától a Kosztolányi Dezső Színház monodrámáját, a Tolnai Ottó költészetéből inspirálódott Karton és Karfiolt láthatja a közönség, ezt követően, 18 órától pedig Renczés Viktória, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatójának Hateha című előadását tűzik műsorra a szervezők. A főiskolásoknak szóló szekcióban a kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézetének harmadévesei május 4-én, 17 órától Zabhegyező című regényadaptációjukat mutatják be, május 5-én, 15 órától pedig Tavaszi áldozat című táncelőadásukat láthatja a közönség. A stúdiótermi előadások sorát a nagyváradi származású Lovassy Cseh Tamás által írt és rendezett Románia 100 című előadás zárja: a kolozsvári Váróterem Projekt független színház előadásában a román–magyar viszonyokat és az erdélyi társadalmi jelenségeket állítják pellengérre az alkotók.

Kiegészítő programok

A HolnapUtán Fesztivál szervezői két koncerttel is kedveskednek a fesztivál nézőinek: május 2-án, 22 órától a Pink Mojos and The Fuckfaces, a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak slágerzenekara lép fel a Moszkva Kávéház színpadán. Ugyancsak a Moszkva ad otthont a Szigligeti Színészzenekar koncertjének is, amelyre május 3-án, 21 órától kerül sor. A koncertekre a belépés ingyenes.

Jegyek és bérletek

A VII. HolnapUtán Fesztivál programját az esemény és a Szigligeti Színház weboldalán (holnaputan.szigligeti.ro, szigligeti.ro), illetve Facebook-oldalain böngészhetik az érdeklődők. A szervezők felhívják az okostelefonnal rendelkezők figyelmét arra, hogy a VII. HolnapUtán Fesztivál programja a FestivApp mobilapplikáció segítségével is elérhető. A fesztivál előadásaira jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a biletmaster.ro oldalon. A szervezők ugyanakkor kedvezményes, 60 lejes árú fesztiválbérletet bocsátanak ki, amely négy tetszőleges előadásra érvényesíthető.

Forrás: www.erdon.ro