Hungarikum estet szerveztek a máramarosszigeti szórványban is

Teltházas volt a hungarikum est Máramarosszigeten. Az esemény Sebestyén István bukovinai székely Népművészet Mestere díjas előadóművész „Ah, hol vagy magyarok” énekével kezdődött, ezzel Szent István király napját, nemzeti ünnepünk hangulatát is megidézte.

maramarossziget-szt-istvan-napokEzt követően lazább hangulattal folytatódott az est, a mesemondó pajzán és tréfás székely történetekkel oldotta a hangulatot. A hungarikum esten borkóstoló is volt, Tokár Zsolt egri borász és termelő családi pincészetéből hozott fehér, rosé és vörös borokat. A máramarosszigetiek a XVI. századi végvári vitézek világába is betekinthettek, ugyanis Rácz Kristóf hagyományőrző korhű öltözetben bortörténeti előadást tartott az 1552-es dicső győzelemig. A jó hangulatú est Sebestyén István vezetésével közös népdalénekléssel zárult.

A „hungarikum est a máramarosszigeti szórványban” esemény a magyar kormány támogatásával jött létre. Ugyanakkor a Flamingo étterem és panzió is támogatta a rendezvényt. Ez a III. Máramarosszigeti Szent István napok rendezvénysorozat keretében zajlott.

Fő médiapartnerek: Szigeti Porta, Máramarosi Hírmondó.
Médiapartnerek: Nagybánya.ro, Bányavidéki Új Szó.

A borkóstolóval és előadásokkal tarkított hungarikum est egy programsorozat első része volt, melynek lesz folytatása. Október 19-én Meister Éva magyarországi színművésznő Psalmus Hungaricus önálló estjével érkezik Máramarosszigetre, november 6-án pedig a budapesti Gombai Tamás és bandája, a Tízhúros zenekar koncertezik majd a városban.

Forrás: nagybanya.ro