Az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület tovább harcol az anyanyelvű oktatásért

Az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület célja a magyar elemi osztályok megtartása/ vonzóbbá tétele, a délutáni program ingyenessé /olcsóbbá válása által.

Leghatékonyabb megoldásnak a délutáni programban résztvevők ingyenes étkeztetése bizonyult.

Sikeresen pályáztak a Bethlen Gábor Alapitvány „A magyar közösség céljait szolgáló kulturális, oktatási és kutatási programok támogatása“ programra, ezen belül a Németh László Elméleti Liceum alsó tagozatos osztályai számára a délutáni programban résztvevők étkeztetésére illetve a Nicolae Iorga Általános Iskolába járó középiskolások délutáni kulturális tevékenységek anyagi támogatására.

Már a beiratkozások idején, a toborzáskor tudatták a szülőkkel, hogy anyagi előnyökkel járna, ha a Németh László Liceumba iratnák kicsiny gyermekeiket.

A szeptemberi iskolakezdéskor már készen állt a terv, a szolgáltató, a menüajánlat és a szülők boldogan iratták gyermekeiket a délutáni foglalkoztatásra.

A Németh László Liceum kis ebédlőjébe a Papillon Catering nevű szolgáltató remek ebédről gondoskodott minden iskolai napon.

Az Újváros lakói a Nicolae Iorga Általános Iskolába irathatják gyermekeiket, ahol magyar tagozat működik VIII. Osztályig.

Az itt tanitó tanárok külön foglalkozásokkal próbálják vonzóvá tenni ezt az iskolát ezért létrehozták az amatőr diákszínjátszó csoportot, – tehetséggondozás a szórványban, hagyományőrző színjátékok és karácsonyi kézműves szombatok- tevékenységi körökkel.

Diákszínjátszó körük már 3 éve létezik, de semmilyen anyagi támogatásban nem részesültek még.  A kellékeket is a szülők támogatásával hozták létre. Seretnénk könnyebbé tenni a munkát, maradandó eszközöket létrehozni, amelyeket akár több generáció is használhat.

Az iskolákban nincs díszterem, ezért színi tevékenységeiket az iskola legnagyobb folyósólyán adják elő, s ehhez kellene berendezni a teret.

(A nagybanya.ro cikke alapján)