Kakasfesztivál, néptánctalálkozó, falunapok több bánsági településen

A következő napokban Kakasfesztivál, falunapok várják a Bánságba látogató érdeklődőket. Ezek közül kiemeljük a  nagyszentmiklósi Kakasfesztivált, a végvári, bunyaszekszárd és majláthfalvi falunapokat. Utóbbi helyszínen kisebbségi néptánctalálkozóra kerül sor.

Nagyszentmiklós – Kakasfesztivál (augusztus 25.)

A gasztronómiai különlegességeket ígérő fesztivált augusztus 25-én, szombaton negyedik alkalommal szervezik meg az Aranka-parti városban, a Bisztray-ház tá­gas udvarán. A zsűrizésre és díj­ki­osztásra déli 12 órakor kerül sor.
A versenyző csa­patokat kérik, hogy augusztus 24-ig jelent­kezzenek a szer­vezőknél elektronikus levélben a bartokbela63@yahoo.com címen vagy telefonon a 0731 – 630.455-ös telefonszámon.

Végvár – Falunapok (augusztus 18-19.)

Szombaton, augusztus 18-án délelőtt 9 órakor focibajnoksággal kezdődik a kétnapos rendezvény.
12,30 órakor bográcsos főzőver­senyen,
15 órakor szórakoztató versenyeken lehet részt venni,
16 órakor kezdődnek a gye­rek­prog­ramok,
17 órakor OPERETTISSIMO KONCERT,
18,30 órakor felvonulás, 19 órakor ünnepélyes előadás,
20 órakor PARTY BAND KONCERT, 21,30 órakor utcabál.
Vasárnap, augusztus 19-én 19 órakor kezdődik az utcabál.

Bunyaszekszárd – Falunapok (augusztus 24-26.)

Tervezett program: pénteken, au­gusztus 24-én Igazfalván: ven­dégek érkezése a délután folyamán. 20 órakor vacsora az igazfalvi kul­túrotthon udvarában. Szombaton, augusztus 25-én reggel 9 órakor kirándulás a Felső-Bega menti kis­régióban, indulás Igazfalváról, a kul­­túrotthon elöl. 17 órakor visszain­dulás a szálláshely­re, 20 óra­kor va­csora a fa­csádi Hanul lui Bogdan étteremben.

Vasárnap, augusztus 26-án 8,30 órakor indulás autó­busszal Igazfal­váról, a kultúr­otthon elöl az egykori Bunya­szekszárdra. 9 órakor indulás a facsádi polgármesteri hivatal elöl Bunya­szekszárdra.
11 óra­kor ün­nepség a bunyaszekszárdi emlékműnél, nyi­tó­beszéd, istentisz­telet, üdvözlő be­szédek.
13 órakor koszorúzás a bunyaszekszárdi teme­tőben. 14 óra­kor bog­rácsos ünnepi ebéd, beszélgetés, nó­tázás.
16 óra­kor visszaindulás, 20 órakor ünnepi vacsora az igazfalvi kultúrotthonban.

Majláthfalvi Napok (augusztus 11-12.) – Kisebbségi néptánc-találkozó

Kakasfesztival-falunapok-Bansag

Augusztus 11-12-én az Arad Megyei Kulturális Központ, a Vingai Polgármesteri Hivatal, a Maj­láthfalvi Gazdák, a Majláthfalvi RMDSZ, a Pro Majlát Egyesület és a Viitorul Társulás szervezé­sé­ben és támogatásával kerül sor a Majláthfalvi Napokra.

A tervezett program szerint holnap, augusztus 11-én 16 órakor kerül sor a népi együttesek foga­dására az iskolában. Közben: térzene a Zerindi Fú­­vósok közreműködésével. 16.30 órakor népvi­se­leti felvonulás az is­kolától a Kultúrotthonig.

17 órakor ünnepi előadás

– fellépnek az alábbi együt­tesek, csoportok:

ágyai Tőzike, kisiratosi Gyöngyvirág, kis­peregi Napraforgó, majláthfalvi Száz­Szorszép-Csipkebokor, pécskai Búzavirág, simonyifalvi Leveles, temesvári Bokréta csoport, vingai Balgarce bolgár tánccsoport, vingai Bolgárok Egyesületének csoportja, vingai Liliac román tánccsoport, zimándújfalui Kankalin illetve a zerindi Ibolya-, köszöntők a Kultúrotthon szabadtéri szín­padán. 21 órakor a Royal Team Zenekar fellé­pé­se, majd bál reggelig, zenél a Szinkron Zenekar.

Vasárnap, augusztus 12-én 10 órakor szentmise a római katolikus templomban, 16 órakor retró autóbemutató,
18 órakor Majláthfalvi Kupa – labdarúgó mérkőzések.

Ezt követően kedden, augusztus 14-én 18 órakor búcsúi szentmisére kerül sor, meghívottakkal, illetve szerdán, augusztus 15-én 10 órakor Nagyboldogasszony Templombúcsú, ünnepi szentmise.

Forrás: Temesvári Új Szó