Kihívás a szórványban: nyelvileg vegyes családok gyerekei a magyar oktatásban

A nyelvileg vegyes családokból származó gyerekek oktatásáról tanácskozott kilenc megye közel 50 pedagógusa március 17-19. között a Bartók Béla Elméleti Líceumban szervezett tudományos konferencia során. 

A meghívottak között szerepelt Király András, a Tanügyminisztérium államtitkára, dr. Maróti Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi magyar nyelvi képzésekért és oktatásért felelős főosztályvezető-helyettese valamint Kiss Tamás (Kisebbségkutató intézet) és Toró Tibor (Sapientia Tudományegyetem) kutatók.

A rendezvény keretében be­mu­tatásra kerültek azok a jó tapasztalatok, kezdeményezések, amelyek felhasználásával a kisgyermekes nyelvileg vegyes családok számára vonzóvá válhat a kétnyelvűség miatt is a magyar nyelvű oktatás.

A gyermeklétszám általános csök­­­kenése hatványozottan érzékelhető a szórványvidékek magyar tannyelvű iskoláiban,

ezért az előítéletek lebontását követően, a tartalmas és változatos, a gyermek-család-iskola együttműködésére alapozott oktatási kínálat miatt is megnőtt a magyar iskolák iránti érdeklődés a nyelvileg vegyes családok körében – hangzott el a konferencián. Elsősorban a tapasztalatcsere, a jó gyakorlatok bemutatása, összegyűjtése a későbbi célirányos programok kialakítása érdekében volt a tanácskozás célja – ismertette dr. Erdei Ildikó igazgató.

– Évek óta járnak az iskolánkba nyelvileg vegyes családokból származó gyermekek,

és eddig sikerült valamennyire rendszerbe foglalni mindazokat a programokat, amelyeket annak érdekében dolgoztunk ki, hogy a nyelvileg vegyes családból származó gyermekek az iskolában megtanulják jól a magyar nyelvet és részesei legyenek a magyar kultúrának.

Ezt a felhalmozott tapasztalatot kívántuk összehasonlítani más kollégák tapasztalatával, mert tudjuk, a nyelvileg vegyes családok másutt is a magyar iskolákat választják. Meggyőződésem, hogy a magyar iskola, amennyiben biztosítani tudja az oktatás minőségét, az odafigyelést, akkor mindenképpen egy olyan pluszt jelent a családok számára, amellyel élni kellene.

Temesváron az utóbbi években fokozódott az érdeklődés a vegyes családok körében a magyar oktatás iránt,

vagyis úgy tűnik, hogy gyermekük érdekében egyre többen figyelnek fel a fentebb említett pluszra.

A tanácskozás első részében az adatok, konkrét megvalósítások és gyakorlatok kerültek bemutatásra, majd két szakműhelyben folytatódott a munka. Az egyik műhelyben az óvónők, tanítónők vizsgálták meg a kisgyermekek kétnyelvűségével kapcsolatos kérdéseket. A második műhelyben az iskolákat támogató szervezetek képviselői, az intézményvezetők, tanfelügyelőségek és a központi állami intézmények képviselete tanácskozott.

A szakmai konferencia szervezői a Bartók Béla Elméleti Líceum és a Bartók Béla Alapítvány, a szakmai partnerek pedig az Integratio Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Temes megyei szervezete. A konferencia támogatója a PADOC Alapítvány.

(Temesvári Új Szó)