Kolozsvári Magyar Napok: kiemelt tamogatas a megyei önkormányzattól

A megye kulturális eseményei közül

a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat kapja a legnagyobb vissza nem térítendő támogatást

idén a Kolozs megyei önkormányzattól, amely hétfői rendkívüli ülésén döntött a finanszírozások szétosztásáról.

Kolozsvári Magyar Napok
Kolozsvári Magyar Napok

Az RMDSZ közleményében rámutatott: összesen 49 magyar szervezet részesül támogatásban, ezek közül a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésére 25 ezer lejt biztosítanak, 9 ezer lejjel támogatják a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, míg a Szent István-napi Néptánctalálkozó 8 ezer, a Kolozs megyei szüreti bál pedig 6 ezer lejes finanszírozást kap.

A megyei tanács ugyanakkor a Kolozsi Amatőr Néptánccsoportok Találkozóját, a Téka Alalpítvány által szervezett Őszi Fesztivált, a Tordaszentlászlói Kórustalálkozót, valamint a dési Petőfi Sándor szavalóversenyt is támogatja. Az önkormányzat 500 ezer lejt osztott szét kulturális rendezvények megszervezésére, ennek csaknem 40 százalékát magyar egyesületek kapták.

Jelentős támogatásban részesül a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) is, amelyre 15 ezer lejt szán a megyei tanács. „Az értékelésnél figyelembe vettük a rendezvények nagyságát, fontosságát a közösségek szempontjából, így kiemelve a Kolozsvári Magyar Napok részesült a legnagyobb támogatásban.

A rendezvények, események és a különböző magyar vonatkozású projektek a Kolozs megyei magyarság erejét növelik” – idézi az RMDSZ közleménye Balla Ferenc megyei tanácsost, a tanügyi, kulturális és egyházügyi bizottság elnökét.

Tavaly egyébként a megyei tanács valamivel több pénzzel, 600 ezer lejjel finanszírozta a kulturális rendezvények megszervezését. A Kolozsvári Magyar Napokat a helyi önkormányzat is kiemelten támogatja: a képviselő-testület nemrég döntött arról, hogy

410 ezer lejt ad a kincses város magyarsága egyik legnagyobb rendezvényének–

a támogatás az elmúlt években folyamatosan növekedett.

Az ifjúsági projektekre ugyancsak 500 ezer lejt osztottak szét. Ebben a kategóriában 31 magyar szervezet kapott támogatást összesen 200 ezer lej értékben. Egyebek mellett a bonchidai Bánffy-kastélyban sorra kerülő Örökség napokat szervező Transilvania Trust Alapítvány, az Igen, tessék!

Egyesület fiatal vállalkozókat bemutató riportsorozata, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség és a Dribli Sportegyesület is finanszírozásban részesült.

A magyar történelmi egyházak között 322 ezer lejt osztottak ki. 246 ezer lejt kaptak a reformátusok, közel 74 ezret a római katolikusok, és 26 ezret az unitáriusok. A kolozsvári evangélikus egyházközség templomának felújítására 5 ezer lejes támogatást ítéltek meg, míg a zsidó hitközség temető-karbantartási munkálatokra szintén 5 ezer lejt kap.

(Forrás: kronika.ro, Eseménnyel kapcsolatos friss hírek: magyarnapok.ro)