Kvórumhiány miatt nem tárgyalta a bukaresti szenátus március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását

Okt.11-én kvórumhiány miatt fel kellett függeszteni a szenátus plenáris ülését Bukarestben. Többek között a március 15. hivatalos ünneppé nyilvánításáról szóló törvénytervezet szerepelt napirenden.

Az Országos Börtönigazgatóság különleges státusú alkalmazottairól szóló törvénytervezet vitáját követően Şerban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt frakciójának vezetője 15 perc szünetet kért. A szünetet követően az ülésvezető elnök, Niculae Bădălău, a szenátusi alelnöke megállapította, hogy kvórumhiány van és lezárta az ülést.

„Megállapítottuk, hogy nincs meg az ülés folyatásához szükséges létszám. Lezártnak nyilvánítom a szenátus mai ülését” – idézte az Agerpres Niculae Bădălăut.

A felsőház ülésének napirendi pontjai között

szerepelt a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánítását kezdeményező törvénytervezet,

melynek elfogadása esetén a Romániában élő magyar közösség tagjai munkaszüneti napot igényelhetnének munkaadójuktól az ünnepen.

március 15.
Soós Sándor az Erdély-zászlóval március 15-én

Tánczos Barna szenátor az ülés felfüggesztése után azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy a többség támogatja-e a tervezetüket. A román szenátus közigazgatási szakbizottsága júniusban elfogadta az RMDSZ törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünneppé nyilvánítaná.

Akkoriban sokan annak tulajdonították a román kormánypártok támogatását, hogy a koalíció ezzel a gesztussal próbálta elnyerni az RMDSZ támogatását Sorin Grindeanu miniszterelnök megbuktatásához. Az RMDSZ idén március 15-én nyújtotta be a jogszabálytervezetet, ami lehetővé tenné a magyarlakta településeknek, valamint a megyék önkormányzatainak és intézményeinek, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék.

A romániai munkáltatóknak

kérésre szabadnapot kellene biztosítaniuk március 15-én magyar alkalmazottaiknak,

a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolhatna be a román közszolgálati televízió és rádió. A Román Akadémia azonban állásfoglalásban tiltakozott a javaslat ellen, felszólítva a román politikai osztály képviselőit,

ne sértsék meg „több tízmillió román lelkét,

ne csúfolják meg azt az évet, amikor a független, modern és nagy Románia száz éves létének megünneplésére készülnek a románok szerte a nagyvilágban”.

Forrás: kronika.ro, Agerpress; Fotó: Erdély László