Aláírták a Lendva és Arad közti együttműködési megállapodást

Arad és Lendva együttműködése a kultúrán túl most már a gazdaság, az EU-s pályázatok, a turisztika és a fenntartható energiaforrások területére is kiterjed.

Egy héttel azután, hogy az aradi képviselő-testület megszavazta a Lendvával való partnerség megkötését, kedden délután a muravidéki településen alá is írták az együttműködési szerződést. A szlovéniai Népújság beszámolója szerint a megállapodást a vendégek részéről Gheorghe Falcă, a házigazdák részéről Anton Balažek látta el kézjegyével.

Arad

A partnerség megkötése egy tízéves kapcsolat eredménye, amelyet elsősorban Arad és Lendva magyar közössége ápolt. Ez a kapcsolat Zala György, az aradi Szabadság-szobor lendvai alkotójának személye révén született.

A magyar–magyar kapcsolat életben tartói főleg a két város magyar alpolgármesterei, az aradi Bognár Levente és a lendvai Horváth Ferenc voltak.

Az együttműködés a kultúrán túl most már a gazdaság, az EU-s pályázatok, a turisztika és a fenntartható energiaforrások területére is kiterjed.

„Ez Romániával az első ilyen jellegű kapcsolatunk. Aradban olyan partnerre találtunk, mely nagy tapasztalatokkal bír az EU-s pályázatok terén. A több nemzet, több állam együttműködése előnyt jelent. Gazdagok a tapasztalataik a megújuló energiaforrások területén is, de továbbfejlesztjük a kulturális kapcsolatokat is, és partnerre találtunk Aradban a 2025-ös Európa Kulturális Fővárosa projektben is” – idézte a Népújság Anton Balažeket. A megállapodás kitér az idegenforgalmi kapcsolatok kialakítására is.

„Fontos számunkra a kultúra fejlesztése, a kapcsolatok a körülöttünk lévő nemzetekkel, mindez a kultúrába való befektetést jelenti” – vélte Gheorghe Falcă és Bognár Levente, Arad két előljárója. Horváth Ferenc, Lendva alpolgármestere az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán elégedettségét és örömét fejezte ki. Magyar–magyar kapcsolatból román–szlovén kapcsolat is lett már, ami a gazdasági együttműködésre is kiterjed.

(Forrás: Aradi Hírek)