Hunyad megyei magyar értéktár, I. kötet

Dél-Erdély és ezzel együtt Hunyad megye páratlanul gazdag magyar kulturális, szellemi örökséggel rendelkezik. Az értéktár a magyarság által létrehozott értékeket jeleníti meg, melyek nélkül nem képzelhető el a térség jelene sem. A kötet a Hunyad megyében fellelhető örökségeket, értéketeket listázza, szám szerint 52-öt, melyeket a Hunyad megyei értéktár bizottság tagjai választottak ki.

Közöttük találjuk a vajdahunyadi és dévai várat, Hunyadi Jánost és Bethlen Gábor fejedelmet, az marossillyei szülőházat, a Veresbástyát, valamint a Böjte atya vezetette dévai Szent Ferenc Alapítványt. A listán rajta van Téglás Gábor régész, történész és az ő nevét viselő dévai magyar líceum is.

Hasonlóképpen szerepel Dávid Ferenc és az egyház alapító nevét viselő unitárius zarándoklat is. Az értéktárba került a piski csata emlékműve, a hamarosan 700 éves fennállását ünneplő Lozsád is, valamint a bukovinai székely hagyományok, a csernakeresztúri faluturizmus, a Retyezát Nemzeti Park és a dévai Corvin Kiadó is.

Szerzők: Gáspár Barra Réka újságíró, a Dél-Erdélyért Társaság elnöke, Kun Gazda Gergely református lelkész, Gáspár Barra Szilárd művészettörténész. Szerkesztette: Varga Károly, a Corvin Kiadó vezetője.

~ A szeben.ro alapján ~