A Magyar Nyelv Napját ünnepelték Nagybányán

vida_noemi_nagybanya_2016-11-min
Vida Noémi, Nagybánya alpolgármestere

A Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett kiállítást a Nagybánya Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács (NTIET) Nagybányán, a Nagybányai Színházban, november 18-án.

A Képviselőház plénuma 2015-ben nyílvánította a november 13-át Magyar Nyelv Napjává Romániában. A törvény lehetővé teszi, hogy Erdélyben hivatalos úton is minden magyarlakta településen méltón megünnepelhessék a Magyar Nyelv Napját és kulturális eseményeket, program-sorozatokat szervezhessenek.

A tizennégy panóból álló, ötnyelvű, magyar feltalálókat ábrázoló kiállításhoz a fotókat az NTIET Kolozs megyei partnerszerveztétől, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórumtól kapta ajándékba. A kiállítás már tavaly, az ifjúsági főváros évében is nagy sikernek örvendett Kolozsváron.

A megnyitó keretében Hitter Ágota és Maidic Henriett, Dsida megzenésített versét adták elő, valamint Dragomir Norbert József Attila A Dunánál című versét szavalta el.

Megnyitóbeszédében Vida Noémi, Nagybánya alpolgármestere elmondta:

“A magyar nyelv megünneplésével egybekötötten fontos, hogy megmutassuk az értékeinket a többségi társadalomnak is.

Egy olyan városban, mint Nagybányán, ahol a magyarok számbeli kisebbségben vannak, különös fontosággal bír a többségi társadalommal való együttélés és egymás kultúrájának tisztelete, értékeink kölcsönös elfogadása.”

Oravecz Csongor kiemelte az ifjúsági szervezetek együttműködésének fontosságát. “Jó látni, hogy Erdélyben van egy ifjúsági hálózat, amely ilyen jól együttműködik. Ennek köszönhetően jöhetett létre ennek a kiállításnak a megszervezése is ma itt, Nagybányán.”

Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei képviselőjelöltje is részt vett a rendezvényen. Megköszönte a szervezőknek és a fiataloknak, hogy a sok év végi program közepette is fontosnak látták a nagybányai közösség számára egy ilyen nagy jelentősséggel bíró kultúrális rendezvény megszervezését.

A megnyitót újabb két magyar rendezvény követte, egy 1956-os megemlékezés, valamint a Németh László Elméleti Líceum gólyabálja. A kiállítás november 25.-ig látogatható a Nagybányai Városi Színház előcsarnokában.

(A MIÉRT sajtóiroda közleménye alapján)