Újabb magyar óvodai csoport létrehozását kérik Györgyfalván

Szeptember elején vitatja meg a Kolozs megyei tanfelügyelőség, hogy van-e lehetőség a Kolozsvár melletti Györgyfalván egy második magyar nyelvű óvodai csoport létrehozására. Ennek érdekében a szülők több kérvényt is benyújtottak.

A megnövekedett gyereklétszám egy újabb magyar óvodai csoport létrehozását kérik a Kolozsvár melletti Györgyfalván élő szülők,

akik hétfői közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a faluba az utóbbi időben rengeteg fiatal, kisgyerekes család költözött ki, a tendencia pedig folytatódik.

A demográfiai mutatók tehát egyértelműen pozitívak, ezért nagy szükség lenne még egy csoportra, a Kolozs megyei tanfelügyelőségtől azonban egyelőre csak szóbeli ígéretet kaptak.

A közlemény szerint Györgyfalva óvodájába a 2017/2018-as tanévre 38 magyar kisgyereket írattak be, ezen felül 12 olyan gyermek neve került fel a listára, akik 2018-ban töltik be a 3 évet, szüleik azonban már most kifejezték igényüket, hogy a kicsik a falu óvodájába járjanak.

A szülők aláírásokat gyűjtöttek, majd kérvényt nyújtottak be az iskola – amelyhez az óvoda tartozik – vezetőtanácsához, a tanfelügyelőséghez és a prefektushoz.

A tanfelügyelőségtől szóbeli ígéretet kaptak,

hogy augusztus végén rendeződik a györgyfalvi óvoda sorsa, a szülők így remélik, hogy a következő tanévben létrehozzák a második csoportot, és sikerül új óvónőt is találni az új csoport mellé.

Nem léphetik át a szaktárca által jóváhagyott keretszámokat.

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes a Krónikának megerősítette, hogy a györgyfalvi szülők kérést juttattak el hozzájuk, a megyei intézmény vezetőtanácsa viszont úgy döntött: az ilyen jellegű témákat szeptember első felében bírálják el.

Akkorra derül ki ugyanis, hogy hány óvodai csoport és iskolai osztály lesz, amely a jóváhagyás ellenére létszámhiány miatt mégsem tud elindulni. Szerinte egyelőre nincs mit tenni, az oktatási minisztérium ugyanis az elfogadott beiskolázási tervben szereplő számokon felül nem engedélyez plusznormákat, azaz osztályokat, csoportokat és az ezekhez tartozó pedagógusi állásokat. Viszont

rendszeresen megtörténik, hogy a megye egyes településein nem jön ki a minimális gyermeklétszám, ezért engedélyezett csoportok és osztályok nem tudnak elindulni, így lehetőség van az átcsoportosításra.

Ezért várnak szeptemberig, amikor tisztán fognak látni.

Török türelemre intette a szülőket, és azt is elmondta, hogy megyeszerte több ilyen kérés is érkezett, például Jegenyén, Szamosújváron, Désen és Szászfenesen – ahová ugyancsak rengeteg kolozsvári család kiköltözött – is újabb óvodai csoportokat kérnek a szülők. „Mindenhol támogatjuk az új csoportok létrejöttét, az egyetlen akadály, hogy a szaktárca által jóváhagyott keretszámokat nem lehet túllépni”.

Igyekeznek meggyőzni a Kolozs megyei főtanfelügyelőt. Támogatásáról biztosította a györgyfalvi szülőket Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, aki egyébként év elején többedmagával a megye magyar nyelvű oktatásának megerősítését célzó stratégia kidolgozását ígérte.

Csoma a Krónikának elmondta: a györgyfalvi helyzetről egyeztetett Török Zoltánnal, és tisztában van azzal, hogy nagyon sokan költöznek ki a faluba, ezért szükség van az oktatási hálózat bővítésére. Hozzátette: a közeljövőben tárgyalni fog Valentin Cuibus főtanfelügyelővel, reméli, hogy „sikerül őt is meggyőzni az óvodai csoport szükségességéről”.

A kronika.ro alapján