A Magyar Szórvány Napja – tematikus nap a közmédiában

Magyar Szórvány Napja

A közmédia november 15-én a Magyar Szórvány Napja alkalmából emlékezik meg a kisebbségben élő honfitársairól. A tematikus összeállításban televíziós és rádiós műsorok hívják fel a figyelmet a szórványmagyarság sorsára.

November 15-éről, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és egyben halálának napjáról 2015-től – a magyar parlament döntése értelmében – a Magyar Szórvány Napjaként emlékezünk meg. A közmédia méltó módon foglalkozik a magyarságukat híven őrzőkről.

A műsorfolyamot a Magyarság Házából a Duna nyitja meg (12.55), majd a Duna World-ön folytatódik a Magyar Szórvány Napja alkalmából tartandó tematikus nap (13.20). Az esti Duna World adás 19.00 órakor kezdődik, a Duna összefoglalóját pedig 23.15 órakor láthatják a nézők. A műsorvezető-választásnál immár hagyománnyá vált Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának meghívása, partnere a Duna Televízió egyik alapító-műsorvezetője, Kalocsai Andrea.

A gazdag kínálat szereplői életükkel és munkásságukkal kötődnek szorosan a kisebbségben élőkhöz. Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, keramikus otthon fogadja a stábot és menyei segítségével kalauzolja el a nézőket a csángó gasztronómia rejtelmeibe. Sebestyén István bukovinai székely népművész mesével mutatkozik be, s arról is beszél, hogy a népmesék hogyan szolgálták a magyarságtudat erősítését. Ide kapcsolódik Mákos Izolda, aki olyan népi játékokra hívja fel a figyelmet, amelyek nagyszerűen fejlesztik a gyermekek találékonyságát és ügyességét.

A zene sem hiányozhat az összeállításból. Ladányi Ferenc a gyimesi és moldvai hangszerek kiváló ismerője két népi hangszert, az ütőgardont és a furulyát mutatja be. Egy más zenei világba kalauzol el Nyerges Attila, az Ismerős Arcok zenekar egyik alapítója. Az együttes Nélküled című száma az egész Kárpát-medencében egy csapásra ismertté vált.

A Határok nélkül, a Kossuth Rádió nemzetpolitikai műsora az egész adását a jeles napnak szenteli (18.30).

A filmkínálatból kiemelkedik a Csángók dokumentumfilm, amely romantikától és illúzióktól mentesen tárja fel a népcsoport életét (Duna World 15.35).

Az Ábel a rengetegben film története Tamási Áron egyedülálló világát idézi, és az ember és a természet, valamint az emberek kapcsolatát fogalmazza meg balladába illő képekben (Duna World 17.15)

Forrás: Felvidék.ma