Magyar Szórvány Napja – Szávay István közleménye

Magyar Szórvány Napja

Az Országgyűlés tavaly meghozott döntése szerint 2015-től kezdődően minden év november 15-e, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulója a Magyar Szórvány Napja. A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatta a kezdeményezést, hiszen kiemelten fontosnak tartjuk a legnagyobb veszélyben levő nemzettestvéreink, a szórványban élő magyar közösségek védelmét és minél hathatósabb támogatását.

A szomorú igazság az, hogy

az elmúlt 25 évben egymillió fővel csökkent a magyarul beszélők száma a Kárpát-medencében,

a fogyás tehát riasztó mértékű. Ez a probléma fokozottan érinti a szórványban élő magyar közösségeket, a figyelemfelhívás kiváló eszköze lehet tehát a mai nap, és természetesen a november 13-ai Magyar Nyelv Napja is.

Nagyon fontos azonban, hogy a figyelemfelhívás és a szimbolikus intézkedések mellett valódi, konkrét lépések is történjenek, amíg nem késő, amíg végképp el nem tűnik egy-egy szórványban élő közösségünk. A kormány ugyan tisztában van a helyzet súlyosságával, és történnek is a szórványmagyarságot segítő intézkedések, de a Jobbik szerint egy

alaposan kidolgozott, átfogó, közép- és hosszú távú stratégia megalkotására lenne szükség, amelyben konkrét ütemterv is szerepel.

Minden elvesztegetett nap egy újabb lépés a nemzethalál felé.

Az anyagi források szűkössége mellett ezek a közösségek jobban ki vannak téve az utódállamok asszimilációs nyomásának és a magyar nyelvhasználatot visszaszorítani igyekvő politikájának is. Erre most éppen Ukrajnában láthatunk újabb szomorú példát, ahol az oktatási törvény tervezett módosítása a szórványban működő magyar iskolák ellehetetlenüléséhez vezethet. A Jobbik elvárja a magyar kormánytól, hogy ezen törekvések ellen – mind a kétoldalú kapcsolatokban, mind a nemzetközi fórumokon – a leghatározottabban lépjen fel!

Kiemelten fontosnak tartjuk továbbá, hogy a távlatokban is gondolkodni tudó nemzetpolitika mellé kiegyensúlyozottabb, pártérdekek helyett a nemzeti érdeket szem előtt tartó támogatáspolitika társuljon, amely a magyarországi források elosztásakor elsődleges szempontnak nem a Fideszhez és külhoni szövetségeseikhez való kötődést, hanem a szórványközösségek megmaradásáért kifejtett munkát tekinti.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

(Kiemelés: szorvany.info, forrás: Alfahír)