Máramarossziget is bekapcsolódott a 25 órás Wass Albert felolvasó maratonba

Tizedik éve, hogy a Kárpát medencében, mintegy 60 helyszínen, Wass Albert halálának évfordulóján, február 17-én felolvasó maratont tartanak, így tisztelegve az író emléke előtt. Idén Máramarossziget volt az egyetlen erdélyi település, amelyik csatlakozott a mozgalomhoz.

A részvevők megszakítás nélkül olvastak Wass Albert, Nyirő József, Tamási Áron, Reményik Sándor írók és költők műveiből.

A 25 órán keresztül mintegy ötven olvasó fordult meg a máramarosszigeti református gyülekezeti házban. Lovász István lelkipásztor a Szigeti Portának elmondta,

hagyományteremtő szándékkal kapcsolódtak ehhez a szépirodalmi ünnephez.

„Gyermekek, fiatalok, középkorúak, idősek egyaránt érdeklődéssel olvasták, hallgatták a műveket. Jó volt látni, hallgatni a magyar iskolánk diákságát, akik szívesen jöttek és szólaltatták meg a rég leírt szavakat. Szombaton este abban a reményben csuktuk be a könyvet, hogy az irodalom szeretete, magyar íróink megbecsülése nem esik ki a szívekből és

jövőre újra odaülünk lélekben amellé a láthatatlan asztal mellé, ahol együtt olvasunk a nagyvilágban élő magyar testvéreinkkel.”

– összegzett a lelkipásztor.

Máramarossziget hagyományszerűen utolsóként Wass Albert Üzenet haza című versével búcsúzott a maratontól, melyet Lovász Nagy Angéla tolmácsolt a jelenlévőknek.

A maratont a magyar himnusszal kezdték és a székely himnusszal zárták.

(A Szigeti Porta alapján)