A IV. Máramarosszigeti Szent István Napok programja

A máramarosszigeti római katolikus plébánia udvarán tartották meg hétvégén azt a sajtótájékoztatót, melyen az idei Máramarosszigeti Szent István Napok (SZIN) programját ismertették a szervezők. A IV. alkalommal megrendezésre kerülő programsor mottójául a „Mindig magunkért, soha mások ellen” Dsida idézetet választották.

Máramarossziget Szent István Napok

Az augusztus 15–20. között megrendezésre kerülő ünnepi programsort, a Máramarosi Római Katolikus Főesperesség megbízásából idén is a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület irányításával szervezik meg.

A szervezésben több fiatal önkéntes is részt vállal.

A programsort a hosszúmezői Nagyboldogasszony búcsúval fogják megnyitni.

Orosz Krisztofer Levente pasztorális referens, a főszervezők nevében szólva, a sajtó képviselőinek elmondta, hogy igyekeztek az idei SZIN programjait gazdagabbá tenni, nagyobb hangsúlyt fektetve a gyermek és ifjúsági programokra és minél nagyobb teret engedni a programok közösségi jellegének.
„Idén sokkal gazdagabbá és színesebbé tesszük a gyermekek és fiatalok számára a Szent István Napokat.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyhoz képest,

idén minden nap várjuk a gyerekeket és fiatalokat a plébániára.

Játszással, mesemondással, üvegfújással, helytörténeti vetélkedővel fogjuk örömtelivé tenni ezeket a napokat számukra. Szeretnénk ha ezek az események minél közelebb hoznák egymáshoz az embereket. Összefogásra és egymásra figyelésre akarunk buzdítani mindenkit.

Nem véletlenül választottuk a

Mindig magunkért, soha mások ellen

Dsida idézetet mottóul. A folyamatos másra mutogatás minden energiánkat elszívja. Nekünk első sorban magunkkal, egymással kell törődnünk. Egy családdá kell váljunk” – mondta el Orosz Krisztofer.

A hagyományhoz híven nem maradnak el a Borromeo Szent Károly templomban rendezett klasszikus zenei koncertek sem.

A zenei előadók között ismét ott lesznek az SZM Muzik Máramarosszigetről, a Profcafe Strings Nagybányáról, valamint a Carmina Renascentia régizene együttes Nagykárolyból.

A szervezők elmondása szerint, mivel nagy sikere volt tavaly a városi helytörténeti túrának, idén is sor kerül rá, amin Zolopcsuk P. Róbert helytörténész kalauzolja majd az érdeklődőket.

Hollósy Simon festőművész és iskolaalapító születésének 160. évfordulója alkalmával, tematikus nappal készülnek a szervezők. „Fontos felhívnunk a figyelmét mindenkinek arra, hogy

lesz egy Hollósy Simon tematikus napunk is.

Arra való tekintettel, hogy idén van születésének 160. évfordulója, méltán meg kell emlékeznünk városunk híres szülöttéről. Ezért a Hollósy Simon Művelődési Egylet egy festménykiállítást szervez, a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület pedig egy Hollósyról szóló könyvet fog kiadni és bemutatni. Ezt megelőzően koszorúzás lesz a temetőben, illetve a szülőházánál” – fogalmaztak a szervezők.

A Borromeó Szent Károly templomban sor kerül majd a restaurált örmény mellékoltár kép újra megáldására, mindennapi szentmise hallgatásra.

A Simonchicz Incze Kulturális Egyesület szervezésében egy hungaricum estet is programba iktattak. Ezen az eseményen Laczkó Vass Róbert kolozsvári művész fog huszadik századi magyar sanzonokat előadni, majd ezt követően borkóstoló is lesz, ahol négy féle „Piarista” bort ízlelhetnek majd meg az érdeklődők. A megszokotthoz híven nem marad el a SZIN vásár sem.

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]IDE kattintva megtekintheti a nagyvárosi szórványban tartandó fontosabb önálló magyar rendezvényeket.[/perfectpullquote]

A programsorozat az augusztus 20-i ünnepi szentmisével fog zárulni.

A szervezők reményüket fejezték ki, hogy sok külföldön élő, de Máramarosszigetről elszármazott személy is hazalátogat ez alkalommal. „Ha kapnánk némi visszajelzést azoktól akik külföldön élnek már, de szívesen részt vennének a SZIN-on, akkor megfontolandó lenne egy külön program beiktatása, aminek keretében elbeszélgethetnénk velük és megoszthatnánk egymás között tapasztalatainkat, családias hangulatban” – hangzott a felszólító üzenet.

Programokkal kapcsolatos részleteket a SZIN programfüzetben lehet majd keresni.
A Máramarosszigeti Szent István Napok a Bethlen Gábor Alap támogatásával kerül megszervezésre.

Forrás: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye, Máramarosi Hírmodó