Máshol nem tudtam elképzelni az életem, csak Nagybányán

Életmű kiállítást szervezett a nagybányai önkormányzat, a nagybányai RMDSZ valamint a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület, Véső Ágoston Munkácsy-díjas képzőművész tiszteletére, aki a napokban fogja betölteni 85. életévét.

A kiállítás megnyitója július 26-án, délután 6-kor kezdődött az UAP (Román Képzőművészeti Egyesület) Bukarest sugárút 6. szám alatti Galeriájában.

A terem teljesen megtelt a 6 órai kezdéshez, de ez senkit se akadályozott meg abban, hogy köszöntse ismerőseit, és hogy barátiasan elcsevegjen velük. Leginkább az idős korosztály volt jelen, viszont akadtak fiatalabb művészetkedvelők is.

Hat óra után nem sokkal, Pintér Zsolt, a kiállítás egyik főszervezője, köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután Ludescher István volt alpolgármesternek adta a szót, aki barátiasan köszöntötte a művész urat. Beszédében kiemelte, hogy Nagybánya egyszerű művészet fogyasztó, azonban Véső Ágoston alkotásait mindig is kedvelték, hiszen ő volt az, aki továbbvitte az évtizedek alatt az plein air festészet tradicíóját, ugyanakkor azt az apró információt is elmondta, hogy már 21. éve rendezi meg a művészeti alkotótábort, ami híres a művészkörökben. A kiállítás csekély része azoknak az alkotásoknak, amit a művész élete során készített, de minden időszakból látható volt egy-egy festmény.

Végső Ágoston megköszönte a jelenlévőknek, hogy eljöttek a megnyítóra, majd egy poént is becsempészett beszédébe: ha a kiállítást hírdető plakáton lévő személy (Véső Ágoston egyik önarcképe van rajta) 15 éve Nagybánya díszpolgára, akkor ilyen öreg lehet a többi díszpolgár is? Természetesen mindenkinek mosolyt csalt az arcára ez a vicc és hangos taps is fogadta. Elmondta, hogy életét a kezdetektől fogva csakis Nagybányán tudta elképzelni, máshol nem. Így itt maradt és itt folytatta tovább tanári és művészi pályáját. Beszélt arról, hogy a való világból, a szenvedésiből, a látványból, a tapasztalatokból, az örömből inspirálódott s ezeket a dolgokat használta fel művei elkészítéséhez. Megköszönte a szervezőknek, hogy megvalósulhatott ez a kiállítás a szülővárosában és nem más híres városban, mint például Budapest vagy Bukarest.

A kiállítás július. 26 és augusztus 9. között tekinthető meg.

Forrás: nagybanya.ro