Nagybánya – zenés, családias és fiatalos hangulatú lesz a Főtér Fesztivál (szept.10-16.)

A 2018-as Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok szeptember 10. és 16. között fog zajlani. Többek között a Kiscsillag és a Honeybeast is fellép, valamint a családi programok mellett több ifjúsági program lesz, hiszen Nagybánya elnyerte a Románia Ifjúsági Fővárosa címet.

nagybanya-foter-fesztival-2018-min

A Családok éve lesz 2018, amelynek kapcsán a szombati nap főleg a családokról fog szólni. Családias hangulatú programok, találkozók, többgenerációs programok várják majd a kicsi és nagy családokat. Nagybánya Románia Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozatához a Főtér Fesztivál is társul. Csütörtökön ifjúsági nap lesz a tavaly először megszervezett Diáknapokkal, Metalon koncerttel és egyéb más programokkal. Mindezeket egyesíti a civilizált szórakozás, a minőségi szórakoztató, de nevelő jellegű programok.

Idén a szervezők kihangsúlyozzák a fesztivál jelleget, valamint színes, látványos és modern jellegűek lesznek a programok. Továbbá, a magyar napok jellegnek is hasonló teret hagynak a szervezők, nagybányai hagyományok, közösségi élet, a kulturális értékeink is bemutatásra kerülnek szeptember 10. és 16. között.

A hétfői nap a 300 éves Szentháromság templom jubileumi ünnepségéről fog szólni. Az évfordulóknál maradva, Mátyás emlékév miatt több programpont is lesz, és

Tersánszky Józsi Jenő író születésének 130-ik évfordulója alkalmával emléktáblát állítanak

a szervezők, de lesz Misi Mókus bábszínházas előadás is.

Újdonságként a budapesti Madách Színház mutat be egy musicalt. A Bekecs néptáncegyüttes is fellép, így egy térzene fesztivállal is kiegészülve az idei Nagybányai Magyar Napok sok szempontból a zenéről fog szólni.

Egy új helyszínen, a Híd utcai Podul Viilor 9 teraszán pedig Demény Péter költő, író, műfordító tart előadást. Emellett a nagybányai Harry Potter Klub kvízjátékot szervez V.-VIII. osztályosok számára. A Nyugdíjasok Klubja meghívja testvérszervezetét egy előadásra, és az Újvárosi Református Egyházközség meghívására a Nagyvárad-Velencei Református Egyházközség ifjú tagjai is bemutatkoznak. A kisebb programpontok közé tartozik a profi kaszkadőr kerékpárosok izgalmas előadása, a falmászás, tollaslabda, illetve a különböző kiállítások is.

A 2005-ben Lovasi András által alapított alternatív zenét játszó Kiscsillag, és a fiatal családok kedvence a Honeybeast is koncertezik a Főtér Fesztiválon, de a Bagossy Brothers Company is zenélni fog.

Itolsó napon, vasárnap egy meglepetés koncerttel vagy előadással készülnek a szervezők.

Forrás: Főtér Fesztivál sajtótájékoztató, nagybanya.ro nyomám