A nagybányai Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület Sütő András-díjban részesült

Örömünkre szolgál közzé tenni, hogy a nagybányai Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által évente kiosztandó Sütő András-díjban részesült. Kiváló munkájukért külön megdícsérjük tagjaikat, hiszen fontos szerepet töltenek be a szatmári máramarosi magyar megmaradásban. 

művészeti oktatása

A díjat Várady Enikő vette át, az egyesület elnöke, a Magyar Nyelv Napjai rendezvény nyitóünnepségén, amelyet idén Nagybányán szerveztek, a Németh László Elméleti Líceumban. A díjat átadta dr. Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke.

A laudációban a következőket halhatták a jelelévők:
Kedves vendégeink, kollégák, diákok, kedves nagybányaiak!

Laudációt írni jó, öröm, ünnepet jelent.

Az Anyanyelváplók Erdélyi Szövetsége a Nyelvőrzés Díját olyan nagybányai civil szervezetnek ítéli idén, amelyet 2005-ben indított egy magánkezdeményezés, 2009-ben lett bejegyzett civil szervezet, s amelynek tagjai – bár nem ezt jelölik ki célul – egyértelműen azért is dolgoznak, hogy anyanyelvünk megmaradhasson annak az erős várnak, amellyel “rápillanthatni egy hagyományra és közösségre, amely nem béklyóz, nem kényszerít, hanem olyan lehetőségeket mutat a világ, az ember, az élet megismerésére, melyekre vélhetően nem találnánk rá”. (Esterházy Péter)

Alapítója és első elnöke Pintér Zsolt, 2014 óta pedig Várady Enikő vezeti a szervezetet. A nagybányaiak bizonyára tudják már: az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület kapja a díjat. Ezt próbálta és próbálja orvosolni az egyesület. Egyrészt gond a közösség fogyása, másrészt régi panasz, hogy sok magyar család nem bennünket választ, gyermekeiket a jobb boldogulás reményében román tannyelvű iskolába küldik. Az egyesület ezen kívánt változtatni, kívülállókként hittek abban, hogy fel kell eleveníteni mindazt, amit nemcsak mi, hanem az előttünk járó pedagógusok is végigküszködtek, több-kevesebb eredménnyel: újra megpróbálni egyenként megszólítani mindenkit, hátha.

Az Iskoláinkért, gyermekeinkért a helyzet áttekintésével, adatbázis létrehozásával indított, hogy tervezni lehessen a magyar oktatás jelenét, jövőjét. Vállalták, hogy eljuttatják az információt a magyar óvodai csoportokról, osztályokról a szülőknek, folyamatosan hirdettek a magyar nyelvű sajtóban, interneten, néhány éve a román nyelvű sajtóban is ismertetik a magyarul tanulás lehetőségét, előnyét, levelet írnak a szülőknek, megkeresik a családokat személyesen. A magyar nyelvű oktatás lehetőségeit és eredményeit ismertetik szülői értekezleteken ciklusváltás előtt. Pályázataik eredménye étkeztetési támogatás alsó tagozatos diákoknak, útiköltség térítése ingázóknak, versenyekre utazóknak. Díjakkal jutalmazzák az eredményes diákokat, farsangi bált szerveznek, vetélkedőt, versenyt a Főtér Fesztiválkor. Színi előadásra, koncertre jegyet vesznek a gyermekeknek, ajándékkal, könyvvel, taneszközzel teszik vonzóbbá a magyar gyermekek számára az iskolába járást. Bútort, számítógépet gyűjtenek össze irodákból, és azokat továbbítják az ezekre igényt tartó intézményeknek.

Leglátványosabb eredményük a Híd utcai iskolaépület tatarozása

és az, hogy a 2017-2018-as tanévet az óvoda és az alsó tagozat már a felújított épületben kezdte. A református egyházzal, a Németh László Elméleti Líceum igazgató asszonyával, az RMDSZ helyi vezetőivel együtt sikerült ezt elérniük, és hogy ez mennyi időt, hányszori újrakezdést, munkát, és türelmet, türelmet, türelmet igényelhetett, leginkább ők tudják. Tanultunk tőlük: újra kell kezdeni valahányszor úgy tűnik, „nincs vigasz, amely igaz.” (Faludy György)

Köszönöm, köszönjük a munkájukat, hogy szívükön viselik az iskola gondját,

és segítenek nekünk abban, ami nekünk munkánk, hivatásunk: a gyerekeikért, a gyerekeinkért dolgozunk.

Megérdemlik a díjat, és munkájukat elismerve szeretettel gratulálok.
dr. Karsay Magdolna – a Németh László Elméleti Líceum magyar-angol szakos tanára

Forrás: nagybanya.ro