Nagyszeben – egész évben számos magyar programmal várják az érdeklődőket

Hungarikum Napok Nagyszeben

Nagyszeben – 2019-ben is nagyszerű programokkal várja a magyar közösséget a HÍD Egyesület. A tőlük kapott tájékoztatás szerint az alábbi fontosabb eseményekre kerül sor:

Fuss velünk a sokszínű Nagyszebenért!

A HÍD Egyesület 2019-ben újra beadta a CsodaVár pályázatot a nagyszebeni maratoni futóversenyre, 40 projekt került be a támogatható projektek közzé közöttük a mi pályázatunk is.
Jelentkezési határidő a futóknak május 13. (hétfő) 23:59 –óráig, különböző távokon lehet rajtolni, a maratoni táv (41 km), félmaratoni táv (21 km), Zacaria táv (10 km), Cross Visma táv (5 km) és váltófutás (4x 5,3 km), gyermekfutásnak korhatár besorolása van, a következő kategóriák szerint 4–5 évesek, 6-7 évesek, 8-9 évesek, 10-12 évesek és 13-17 évesek.
Részletek a CsodaVárról / regisztrálás futónak / támogatás:
http://maratonsibiu.ro/hu/csodavar-castelul-miraculos-2-11590/
Támogasd a gyerekeket, a Csodavárat, mint futó vagy támogasd az egyik futót, hogy idén is sikerüljön elérni a kitűzött célt!

Május 13-án, 18 órakor a HÍD – Magyar Házban –
Bánk bán? Jelen!

Váróterem Projekt: Bánk bán? Jelen! című előadásunkkal a középiskolás diákok felé fordulunk. A nem hagyományos keretek közé megálmodott produkció az egyik kötelező iskolai olvasmányt, Katona József Bánk bánját dolgozza fel.
Tantermi előadásunkkal nem arra szólítjuk fel a diákokat, hogy jöjjenek el hozzánk, és úgy nézzék meg az előadásunkat, hanem egy iskolai óra erejéig bekérezkedünk az ő terükbe, az osztályterembe. Iskoláról iskolára járva igyekszünk minél több helyre eljuttatni az előadást, Kolozsváron kívül más városokba is, odafigyelve azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott.
Mi az, ami a jelen számára átmenthető nemzeti drámánkból? Mi közünk hozzá azon túl, hogy iskolai tananyag? Hogyan lehet hozzányúlni egy XIX. században írt XIII. századi történethez? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a dráma feldolgozásánál.

Május 13-án, 19 órakor a HÍD – Magyar Házban – Beszélgetés Klinger Mária szakpszichológussal

A beszélgetés témája a magánéleti és munkahelyi szerepeink összeegyeztetésének kihívása és az ebből fakadó nehézségek kezelése.
Klinger Mária munka-és szervezet szakpszichológus, család- és rendszerterapeuta Klinger Mária pszichológusi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte. 2002-től a Balassagyarmati Határőr Igazgatóságon munkapszichológusként dolgozott. 2006-tól egy 60 fős integrált szociális intézmény vezetője 10 éven keresztül Vácott. 2010-től a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásának koordinátoraként drog prevencióval és ártalomcsökkentéssel is foglalkozik a városban. 2009-ben az intézmény munkatársaival közösen hozta létre a Jótevők Háza Alapítványt. 2017-ben vette át az alapítványi kuratóriumi vezetőséget. 2017 januárjától az Alapítvány elindította az Átjáró Mentálhigiénés Irodát, aminek csapatát szintén a pszichológus koordinálja. A belépés 5 lej.

Május 17-én, 19 órakor a Református Templom Galériában
Rákász Gergely orgonaművész előadása

Mozgalmas év volt a tavalyi Rákász Gergely orgonaművész életében. 85 koncertet adott, elkészült két új CD anyaga, megszületett második fia, elindult a Rákász Gergely alapítvány és nyáron szülővárosában Győrben nagyszabású szabadtéri koncerttel ünnepelték 25 éves jubileumát a színpadon. Ugyancsak tavaly mutatkozott be először a nagyszebeni közönségnek és május 17-én ismét a Református Templom Galériában találkozhatunk a művésszel. A jegyek ára: 20 lej és elővételben a Kompostor.ro honlapon vásárolhatók. A koncert a Nagyszebeni Nemzetközi Jazz Fesztivál hivatalos műsora.

Május 21-én, 17 órakor a Tükörteremben- tárgyanimációs előadás

A Váróterem Projekt színházi társulat négy tagja abból a bizonyos százegy fabulából egy válogatást mutat be tárgyanimációs előadásában. Az emberi tulajdonságokat képviselő állatok ezúttal tehát tárgyak segítségével öltenek alakot bemutatva a gyarlóság igen széles skáláját. Kegyetlenség, hiúság, demagógia, irígység, büszkeség, bosszú, torkosság, nagyravágyás – mind helyet kapnak a történetekben. Ezt a sok negatívumot nagy adag humor ellensúlyozza, illetve olyan pozitív értékek mint a segítőkészség vagy az ártatlanság. A fabulák Heltai archaikus, ízes és ugyanakkor érthető nyelvén szólalnak meg. Az előadásban a zene kiemelt fontosságú. A paraFabulákat gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánljuk.
Az előadás időtartama 45 perc. Jegyeket helyben, 5 lej/fő árban lehet megvásárolni.

Június 1-jén, 20 órakor a The Wolf klubban: SAD BUT TRUE – Nikolett Pankovits Sextet & Ádám Boncz

Pankovits Nikolett 2010 óta New Yorkban él, ahol jazz ének szakon végzett. Két éve jelent meg első önálló albuma MAGIA címmel. A lemezen régi magyar slágereket, tradicionális népdalokat és amerikai sztenderdeket ötvöz latin-amerikai ritmusokkal. A zenei műsort Boncz Ádám színművész magyar versekkel és irodalmi kivonatokkal színesíti. A két magyar, valamint a világ számos országának művészei (Egyesült Államok, Venezuela, Argentína, Kolumbia) a zene közös nyelvén mesélnek a honvágyról, a szeretetről, az emberiségről, a szerelemről.
Pankovits Nikolett zenekarával 2018 szeptemberében néhány európai országban turnézott a Sad but True programmal. Az előadás már sikeresen debütált New Yorkban a Magyar Kultúra Napján, valamint a New York-i Blue Note, Club Bonafide és a Rockwood Music Hall színpadán. A belépés helyfoglaláshoz kötött, ára 30 lej/fő, helyben.
Helyfoglalás a hid@szeben.ro e-mail címen, illetve a 0752.195942 telefonszámon lehetséges.

Rendszeres műsorok a HÍD Egyesült szervezésében:

  • CsodaVár GyermekKlub – kedden du. óvodás és elemis gyermekek számára, 16 illetve 17 órától (0745.520006, Dávid)
  • Ringató baba-mama foglalkozás – szerdán du. (0762.845626, Sára)
  • Szebeni Folk Csoport – pénteken este – ifjúság (0745.520006, Dávid)
  • Alakformáló klub (fitnesz) – hétfőn és szerdán – hölgyek (0743.797620, Tünde)

Tervezett események 2019-ben:

  1. július 4-7. – HUNGARIKUM Napok fesztivál
  2. október 3-6. – FilmtettFeszt Nagyszebenben
  3. november 9-17. – Ars HUNGARICA fesztivál