Eddig tartott a csoda – a magyar nyelvhasználat miatt Alkotmánybírósághoz fordult a román ellenzék

Megtámadták az ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon azt a nyelvhasználat kapcsán megszavazott törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket.

Megyei kórház - Nagybánya
Megyei kórház – Nagybánya

A magát európainak nevező Nemzeti Liberális Párt (PNL), Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is támogatta a taláros testülethez eljuttatott, 124 képviselő által jegyzett keresetet. Véleményük szerint

a módosítás nem biztosítja a törvény előtti egyenlőséget a társadalomban.

Csütörtökön kiadott állásfoglalásában az RMDSZ érthetetlennel és elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki pártok nyelvhasználat kapcsán történt pálfordulását.

„Miután április 11-én a pártok képviselői a parlamentben támogatták a kisebbségek anyanyelv-használatának kiterjesztését az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, törvénykezdeményezésünket az Alkotmánybíróságon támadták meg. Ez a hozzáállás, sajnos, azt bizonyítja, hogy ezen pártok részéről nem érvényesül az a nyitottság és a kisebbségek iránti tisztelet, amelyet képviselőik gyakorta használnak szólamok szintjén nyilvános szerepléseikkor” – olvasható a közleményben.

Az RMDSZ szerint sajnálatos, hogy saját európai pártcsaládjával is szembefordul a PNL és a PMP. Az Európai Néppárt elvei és értékei között kiemelt helyet kap a kisebbségek védelme, ezen belül a nyelvhasználat biztosítása.

„Úgy véljük, ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzák munkánkat,

kisebbségi törekvésünket mondvacsinált érvekkel. A PNL, az USR és a PMP alkotmányossági kifogásai egyértelműen kisebbségellenesek!” – zárul az állásfoglalás.

(maszol.ro kiegészítve)