Parlamenti választások Erdélyben

Választások 2016

2016. december 11-én parlamenti választások voltak Erdélyben, Bánságban, Partiumban és Ó-Romániában. Az erdélyi magyaroknak az RMDSZ és MPP összefogásán alapuló listát ajánlották,

sajnálatos módon az Erdélyi Magyar Néppártot kizárták a magyar együttműködésből.

A választások végleges eredménye alapján kijelenthető, hogy az erdélyi szórványt több képviselő és szenátor tudja képviselni a bukaresti parlamentben.

Többen közülük újak, így adott az esély az eddigieknél sokkal komolyabb és hatékonyabb érdekképviseletnek.

Ugyanakkor sajnálatos módon (többnyire a szenátusban) még mindig ott vannak azok a személyek is, akik az égvilágon semmilyen eredményt nem mutattak fel a közösség részére, csupán saját életkörülményeik javításával voltak elfoglalva.

De akad köztük olyan nemzetáruló is,

mint László Attila kolozsvári szenátor, aki 2016. dec. 1-jén az erdélyi magyarság legtragikusabb napján, éppen Avram Iancu szobrát koszorúzta, tőle semmire jóra ne várjunk.

Örömteli hír, hogy Maros megyében két új szenátor és három új képviselő kezdi meg munkáját,

bízunk benne, hogy Marosvásárhely frontvároson, valamint a Nyárád-mentén felül lesz energiájuk foglalkozni a megye északi részével, valamint a szomszédos Beszterce Naszóddal is, valamint nem fogják szem elől téveszteni a Küküllő mentét, Fejér megye szórványmagyarságát. A Hargita megyei képviselőházi listán bejutó helyet biztosítottak egy Szeben megyei jelöltnek, legfontosabb feladata a a dél-erdélyi szórvány képviselete lesz.

Aradi képviselőnk remélhetőleg a nagyvárosi szórvány mellett szerepet kíván vállalni a Bánság, valamint a Zsil völgye és az egész Hunyad megye magyarságának megerősítéséért.

Örömteli hír, hogy a Barcaságnak újra lesz képviselője,

bízunk benne, hogy Brassón túl az egész „Királyföldet” jól fogja adminisztrálni, segíteni fogja a térség magyarságának fennmaradását, aktívan részt fog venni a közösségek fejlesztésében.

Máramarosban egy MIÉRT-es fiatal nyert képviselői mandátumot,

bízunk benne, hogy odaadással fogja munkáját végezni, segít megállítani a nagy léptekkel folyó beolvadási folyamatot.

A választási rendszer egyik furcsaságát mutatja, hogy Konstanca megyének is van magyar képviselője. Azt kívánjuk neki, hogy az ó-romániai terület nagysága ellenére minél több helyre látogasson el, minél jobban mérje fel azokat a szükségleteket, melyekre akár a bukaresti, akár a volt ipari központokban rekedt magyarságnak szüksége van.

A becsületes, a magyarságért maximálisan kiálló, a közösség érdekeit mindig szem előtt tartó képviselőknek és szenátoroknak eredményes munkát kívánunk!

2016. dec. 11-én választások alkalmával bejutott képviselők és szenátorok listája