Partiumi Magyar Napok Szatmárnémetin túl

A Partiumi Magyar Napok az elmúlt 16 év során Erdély és a Partium egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, amely kiemelkedő helyet foglal el az erdélyi és partiumi rendezvénypalettán, mint a régió egyik legrégebbi magyar programsorozata.

Partiumi-Magyar-Napok
A tavalyi arculatfrissítés után a 17. PMN programfelhozatalában és az előadások minőségében próbálja túlszárnyalni az elmúlt éveket. Idén augusztus 20-a és 26-a között szervezik meg a Partiumi Magyar Napokat Szatmárnémetiben.

Az erdélyi fesztiválok úttörőjeként 2002-ben indult a Partiumi Magyar Napok 17 szervezővel, a rendezvény 3 napja során 2 helyszínen, összesen 7 koncerten és 21 egyéb programon, több mint 3000-en vettek részt, számolt be a részletekről sajtótájékoztatón Stier Péter a Partiumi Magyar Napok főszervezője, aki kitért arra is, hogy

az elmúlt 17 évben több mint 130 nagyzenekar lépett fel a PMN színpadjain,

de ez a szám továbbra is növekszik.

Stier Péter elmondta: idén több újítást is bevezetnek a szervezők, az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy a PMN színházi előadásai nyitnak a román közönség felé is, hiszen idénytől valamennyi színházi előadás román felirattal lesz megtekinthető.

A vizuális élmény szerelmeseinek kedvez a Coposu sétány rendezvénygödrében felállításra kerülő szabadtéri mozi. A nagy kivetítőn, egy héten át minden este minőségi és ismert filmek kerülnek vetítésre, ugyancsak román felirattal. Stier hozzátette: a 17. PMN a felsoroltak mellett a gyerekprogramok, kézműves termékeket kínálók számában is újít, hiszen mindkettőből az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb számban várják majd az érdeklődőket.

Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a rendezvény társszervezője beszélt arról, hogy a Partiumi Magyar Napokon nem csak a koncertek kaptak hangsúlyos szerepet, hanem a kulturális programok is kiemelt fontossággal bírtak. Az elmúlt 16 év során több száz színházi előadással, kulturális témájú előadással és kiállítással lett gazdagabb a szatmári közönség. Ezeket a jövőben is teljes mellszélességgel támogatni fogja az Identitas Alapítvány. Szőcs Péter ugyanakkor hangsúlyozta: idén a PMN kilép Szatmárnémeti határain kívülre, hiszen

most először Nagykároly, Máramarossziget és Tasnád is bekapcsolódok

az egy hetes kulturális és szórakoztató forgatagba. Ehhez kapcsolódva Pataki Csaba, a megyei RMDSZ elnöke elmondta: ez azért is fontos kezdeményezés, mert így azokhoz is eljut a PMN, akiknek nincs lehetőségük a megyeközpontba utazni. Ezáltal nemcsak a városi, hanem a megyei turizmus is fejlődik, valamint eljuttatják a magyar kultúrát a szórványba is.

A Partiumi Magyar Napok amellett, hogy üde színt visz a nyárba, a város szempontjából turisztikailag is fontos tényező, értékelte a rendezvényt Kereskényi Gábor, a szervező Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, mivel a rendezvény nem csak a helyi lakosságot szólítja meg. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint évről évre több látogató érkezik Szatmárnémetibe. Kereskényi szerint a PMN idén minden eddiginél nagyobb mértékben zajlik a multikulturalitás jegyében. A sokszínűség jellemzi, hiszen a város valamennyi lakosának szól, a magyarság mellett a német kisebbség és természetesen a román nyelvű lakosság számára is tartogat látnivalókat.

A szervezők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy akárcsak a tavaly, idén is mellőznek mindenféle útlezárást a rendezvény ideje alatt, hiszen nem szeretnék, hogy a PMN miatt fennakadások legyenek a forgalomban.

Kereskényi Gábor szervező, polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Partiumi Magyar Napok az elmúlt 16 év alatt igazi “szatmáricum” lett, egy olyan rendezvény, melyet minden szatmári magyar ember magáénak érez s mely lassan a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend.

A fesztiválon szombaton Király Viktor, vasárnap pedig Demjén Ferenc ad koncertet.

A nagybanya.ro és partiuminapok.ro alapján.