Paszmos – uniós forrásokból újjítják fel a Teleki-kastélyt

Paszmos – Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi Teleki-kastélyt – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

Az önkormányzat hétfőn hagyta jóvá az épület felújításának utolsó műszaki részleteit.

Radu Moldovan, a testület elnöke elmondta, harminc napon belül aláírják a finanszírozási szerződést és meghirdetik a közbeszerzést a kivitelező kiválasztására. Az önkormányzat kulturális központtá szándékszik alakítani és meg akarja nyitni a látogatók előtt az épületegyüttest.

Paszmos

A kastélyban műtermeket, kiállítótermeket, könyvtárat, konferencia- és rendezvénytermeket, valamint vendégfogadásra alkalmas tereket alakítanak ki.

Megerősítik az épületegyüttes falait, újból elkészítik, illetve restaurálják díszítéseit, kicserélik a vezetékeket, és turisztikai célponttá alakítják a kastélyt.

Az Árpád-korban német ajkú telepesek által alapított faluban

Teleki Mihály erdélyi kancellár (1634-1690) szerzett birtokot 1680 körül.

Ekkor még nem állt itt házuk, de a XVIII. század közepén már néhány unokája Paszmos lakója volt. A mai udvarház helyén a XVIII. század közepén rozzant, fából ácsolt épületek álltak. Ezt Teleki Pál és Haller Borbála újjáépíttette barokk stílusban.

(A két család címere a közelmúltig látható volt az épületen, a kapu felett. Ez sajnos leesett, így ma az egyik helyiségben őrzik.)

Ők alakították ki az udvarház négyzetes elrendezését is: hátul az 1750-52 körül újjáépített lakóépület, az első, 1760 körül épült, tornyos kapuépület, két oldalt pedig gazdasági épületek zárták le a négyszögű udvart. A kapuépületet, amelyben kápolna is volt, nappali-, később vendégháznak használták. 1823-ban az udvarház-komplexum leégett. Helyreállítása, melyet Teleki Ferenc irányított, 1830-ig tartott.

Az 1848-49-es szabadságharc eseményei során az udvarházat kifosztották és rombolás áldozatává vált

olyannyira, hogy Teleki Ferenc kénytelen volt el is költözni innen nagysomkúti birtokára.

1868-ban a házat újból használatba vevő teleki Andor helyreállíttatta a károkat.

1936-ban a kapuépítménytől balra lévő istállót lebontották és kissé kijjebb újból felépítették. A Meczner Lajos budapesti építész tervei szerint felépült új gazdasági szárny a XVII. század barokk stílusában készült el, így sokakat meg is tévesztve.

1945-öt követően az épületeket a kiépülő kommunista diktatúra államosította

és az itt berendezkedő állami gazdaság irodáit és szolgálati lakásait alakították ki benne. Az udvarház körül nagy kiterjedésű park és erdő terült el. Az erdőt az új „tulajdonosok” nagyrészt kivágták. A díszparkból mindössze néhány tölgyfaóriás maradt meg. Köztük egy kb. 500 évesre becsült matuzsálem ma is áll. Az udvarház mögött faiskola létesült. A lakóháznak használt épület kivételével az épületcsoport ma kritikus állapotban van.

A kastély 1989 óta használatlanul áll és erősen leromlott. 2002-ben került a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonába.

Mediafax, itthon.makastelyerdelyben.ro, szorvany.info – Erdély