Vendégségben a Róka-tanya tájháznál: időutazás a Vajdaságban

Otthonról hazamegyünk: folytatjuk a Csillagösvény 2017-es kirándulásainak, túráinak bemutatását. Ezúttal Délvidék (Vajdaság) az úticél.

Vissza a természethez! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban
»» 2017. május 19-21. (3 nap, 2 éj)
Ár: 39.000 Ft

Tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, vacsora, honismereti vezetés, lovas kocsizás.
Szállás: Róka-tanya. A 150 éves, kizárólag napenergiát hasznosító, tájjellegűen felújított ház megőrizte a 20. század elejének népies bútorzatát.

A tanya a valaha volt észak-bácskai tanyavilág utolsó emléke.

A külön fürdőszobás szobákban és a gangban található tárgyak a régmúlt paraszti világ mindennapjairól mesélnek.

A Róka-tanya egy érintetlen természetvédelmi területen, a Ludasi-tó mellett helyezkedik el,

amely a homokvidék és a Bácskai-löszhátság között található. Itt még jelen van a hagyományos falusi létforma, a régies népi és tárgyi kultúra. Ide érkezvén az az érzésünk támadhat, hogy egy időutazásban veszünk részt. A város zajától és rohanó életütemünktől megszabadulva a hajdani alföldi tanyacsárdák hangulatát érezhetjük majd itt át.

Honismereti vezető: Hulló István biológus, a tanya tulajdonosa, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója.

1. nap: Indulás: 5 óra Szfvár., 6.15 Bp.
Ásotthalom egy érdekes kis falu a határ előtt, amely Rózsa Sándornak volt a „főhadiszállása”, egyúttal elfogásának helyszíne. A

Rózsa Sándor Élményházban különleges kiállítás,

ahol izgalmas élmények várnak minket. Megismerkedünk ugyanitt az ásotthalmi boszorkával, Pipás Pista asszonysággal is.

A falu Délvidék Emlékparkjában az 1944-45-ös, titóista partizánok által elkövetett délvidéki mészárlásra emlékezünk.

A határt átlépve a Palicsi-tó partján a szecessziós villákban gyönyörködhetünk. Sétát teszünk a parkban, majd busszal a madárszigetekig megyünk, ahol madármegfigyelő kilátókból figyeljük meg a dankasirályokat, récéket, kormoránokat, gémféléket, kócsagokat és vöcsökféléket. Maradunk még Palicson, ahol különleges élmény lesz biológus vezetővel megtekinteni az élőlényeket Szerbia legmodernebb, legszebb állatkertjében. Innen már hamar megérkezünk a Róka-tanyára, ahol a híres Róka-lepénnyel és kemencés ételekkel várnak minket.

2. nap: Reggeli után megtekintjük a Róka-tanya tájházát, majd a Ludasi-tó természeti értékeivel ismerkedünk lovas kocsin utazva.

Ludasi tó, Róka-tanya, Délvidék
Ludasi tó, Délvidék

Zentán a Papuli-étterem messze földön híres Tiszai-halászléját lesz alkalmunk megkóstolni.
Megtekintjük a városháza tornyában a Zentai-csata kiállítását, és a Tisza-parton felkeressük az emlékművet. A Régi Mesterségek Házában Pece Árpád vár ránk magánmúzeumában, ahol nagyon sok régi tárgy mesél az ősök tudásáról és életéről. Visszatérve a tanyára kényelmesen leszünk, tüzet gyújtunk, elfogyasztjuk bográcsos vacsoránkat és élvezzük a nyugodt tanyasi életet.

3. nap: Felkerekedünk, és a Kapitányréti-halastót vesszük célba, vagyis egy tómedert, melyet a parti madarak, cankók, godák, bíbicek, kanalas gémek, gulipánok, gólyatöcsök kedvéért eresztenek le májusban. A halastavat jó állapotú füves puszták övezik, ez is érdekes látványosság a természetkedvelők számára. A közeli Körösaljai-tájház a Telecskai dombok lábánál található, ahol a homok a feketefölddel, a dombhátak a legelőkkel, ezek pedig a rétséggel futnak össze.

A tanyasi tájház hangulatos éttermében birkapörköltet vagy más helyi specialitásokat fogyaszthatunk. Meglátogatjuk Kenyeres Emil őstermelőt, aki kecsketenyésztéssel és kecsketejből készített termékek készítésével foglalkozik, melynek folyamatába mi is betekinthetünk. A farmon 60 fejős kecske és 80 gida található. A tejből többféle kecskesajt is készül – a kóstoló után érdemes lesz vásárolni is belőlük.
Fél 9-re Pesten leszünk.