Szamosújváron átadták a magyar állam támogatásával felépített szórványgimnáziumot

Ünnepélyes keretek között Szamosújváron átadták a magyar állam támogatásával felépített szórványgimnáziumot, melyet a magyar állam 730 millió forinttal támogatott.

Fotó: transindex.ro
Fotó: transindex.ro

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára köszöntő beszédében kijelentette, a kormányzat hisz a magyar szórvány újraélesztésében.

„A magyar nemzet csak a mezőség magyarságával lehet egy egész. Az itt élő magyarok kulturális szellemi öröksége meghatározó tartó pillére a nemzeti identitásunknak”

– fogalmazott az államtitkár. A diákokhoz szólva elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy olyan gimnáziumban tanulhatott, amelynek padjaiban előtte Petőfi Sándor, Illyés Gyula és más neves személyiségek is ültek. „Remélem évek múltán ez az iskola is hasonlóan neves tanulókkal büszkélkedhet majd” – tette hozzá az államtitkár.

„Abban bízva adjuk át a 21 századi követelményeknek megfelelő iskolaközpontot, hogy belép a nemzetmegtartó intézmények sorába, az erdélyi magyar oktatás egyik centrumává tud válni, ahol a mezőségi magyar jövő szellemi ereje épülhet” – jelentette ki Potápi Árpád János.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszöntőjében kijelentette: a szamosújvárihoz hasonló magyar közösségek azt a bizonyosságot adják, hogy van értelme a közös küzdelemnek. Az RMDSZ elnöke azt is fontosnak tartotta, hogy a Téka Alapítvány köré szerveződött fiatalok a közös munkával teremtettek közösséget Szamosújváron. Az iskolaépítésben a szakmunkások mellett mindvégig részt vettek a kalákázó önkéntesek is.

Fotó: transindex.ro

Szinte valamennyi felszólaló megemlítette a Téka Alapítványt vezető Balázs-Bécsi Attila elszántságát. Gyergyói székelyként Szamosújváron előbb művelődési központot, majd szórványkollégiumot, majd iskolát álmodott meg, és épített fel. Balázs-Bécsi Attila beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették álmai megvalósítását. Elmondta, az iskola vonzereje már abban is mérhető, hogy idén hússzal több diákot fogadtak az alapítvány által működtetett szórványkollégiumban, mint az elmúlt években.

A szamosújvári szórványgimnáziumban 480 diák kezdte meg tanulmányait a hétfőn kezdődött tanévben.

Az iskolaavatóra kiadott tájékoztató szerint az intézmény számára a telket Szamosújvár önkormányzata biztosította 45 éves ingyenes használatra az iskolát felépítő Téka Alapítványnak. A telekre a kisiskolások számára egy kétszintes öt tantermes iskolaépület, a nagyobb osztályok számára pedig egy háromemeletes, 16 tantermes modern épület épült. Az udvaron szabadtéri színpad épült, és folyamatban van a tornaterem építése, melynek befejezését októberre ígérték.

Szamosújvár magyar gimnáziumába három vegyes iskolából gyűjtötték össze a magyar osztályokat. Az iskola a város magyar diákjai mellett a mezőségi szórvány 30 településéről gyűjti össze a magyar gyermekeket, akik számára a Téka Alapítvány biztosít kollégiumi elhelyezést és programokat.

A mezőségi szórványoktatási programot szervező Téka Alapítványt 2010-től a magyar kormány nemzeti jelentőségű intézmények közé sorolta. A húszezer lakosú Szamosújváron a 2011-es népszámláláson a lakosság közel 17 százaléka vallotta magát magyarnak.

Forrás: MTI

Az iskola építése 2010. szeptember elsején kezdődött. A telek, ahol az intézmény áll, Szamosújvár Önkormányzatának tulajdona, melyet 45 évre térítésmentesen ajánlott fel. Az építkezés finanszírozását kizárólag magyar állami támogatásból, civil szervezetek hozzájárulásából, téglajegyek forgalmazásával valósították meg. A román állam szokás szerint, ebben nem vállalt szerepet.

A Téka Alapítványnak és személyesen Balázs-Bécsi Attilának, az elért eredményekhez ezúton is gratulálunk, nemzetmentő munkájukhoz egészséget és kitartást kívánunk!