Szászföld és Háromszék csíksomlyói búcsúval

A Csillagösvény egy újabb remek kirándulását mutatjuk be, ezúttal Szászföld és Háromszék a célpont, nem megfeledkezve a csíksomlyói búcsúról sem.
»» 2017. június 1-6. (6 nap, 5 éj)
Ár: 69.000 Ft, ami tartalmazza az utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést.

Szállás: 1. éj Segesváron panzióban, 2-4. éj Gelencén, falusi turizmusra berendezkedett vendégszerető székely családoknál. 5. éj Nagyszeben melletti panzióban. Honismereti vezető: Bálint Zoltán a Sepsiszentgyörgy melletti Árkosról, a 365 darabot számláló vasalómúzeum és a tájház gazdája.

1. nap: Indulás: 4.45 Szfvár., 6 óra Bp.
Kisebb megállókkal színesítve utunkat, 3 óra körül érkezünk

Nagyenyedre, ahol megtekintjük a 400 éves Református Kollégium épületét

és annak 70.000 kötetből álló rendkívül értékes könyvtárát. Küküllőváron a 13. századi erődített templom rendkívüli érdekessége egy hatalmas, kőfalba faragott, festett tatárfej, melynek keletkezésével kapcsolatban csak találgatásokba merülhetünk. Szállás Segesváron.

Segesvár

2. nap: A Világörökség egyik gyöngyszeme,

Szászfehéregyháza erődtemplomának meglátogatása utunk egyik legemlékezetesebb állomása lesz.

Az egységes szász faluképét őrző falu Károly brit trónörökösnek is egyik kedvenc erdélyi helye, házat is vásárolt itt. Kőhalom romjaiban is tekintélyes várát tekintjük meg, amely kisvárosa felett, a Várhegyen magasodik. Látogatást teszünk a szászföldi szórvány egyik legfontosabb intézményében, a kőhalomi diákotthonban. Átadhatjuk adományainkat, és az elénk tett finom falatok fakultatív honorációjával támogathatjuk az itt folyó munkát. Árkoson megtekintjük csoportvezetőnk büszkeségét, a régi vízimalom épületében berendezett különleges tájházat és a vasalómúzeumot.
Gelencére érkezvén először is megtekintjük a falu nevezetességét, az Árpád-kori templomot, melyben az egyik legszebb, legépebb állapotban megmaradt Szent László-legenda ábrázolás látható.
Szállás, vacsora. 3 éjszakát töltünk itt.

3. nap: A Csíksomlyói Búcsú napja. A fél évezredes múltra visszatekintő rendezvény

nem csupán vallási zarándoklat, hanem az egész magyarság legfontosabb, nemzeti összetartozásunkat kifejező rendezvénye is

egyben, melyen jó lenne, ha legalább egyszer minden magyar részt tudna venni.

4. nap:

A közeli Kézdivásárhelyre, a céhek városába megyünk,

melynek főterét Gábor Áronnak, Háromszék hősének kezében ágyúcsövet tartó szobra uralja.

Különlegessége, hogy a trapéz alakú főteret, vagyis az egykori piacteret körülölelő 18-19. századi épületek közötti 72 kapu mind egy-egy utca végei, melyek egykor a különböző céhes mesterek hosszú udvarterei voltak, és a családok gyarapodása folytán alakultak át hosszú, keskeny utcákká. A nép ezeket az utcákat ma is udvartereknek nevezi. A főtér egyik legszebb épülete az egykori városi tanács épülete, amely ma Céhtörténeti Múzeum. Gazdag történeti és néprajzi kiállítást tekintünk itt meg. Bálványos vára alatt elhaladva a fenyőrengetegekkel és hegyekkel ölelt csodálatos krátertóhoz, a Szent Anna tóhoz megyünk. A tó körüli séta után biológus által vezetett túrára indulunk a híres Mohosi-tőzegláp szemrevételezésére, amely a Csomád-hegység 800 méteres átmérőjű krátermaradványában fekszik 1050 méter magasságban. 10 méter vastagságban 3 millió köbméter tőzeg van a talpunk alatt. Rendkívüli, jégkorszakból származó növénykülönlegességek élnek itt, és egyedül itt honos Erdélyben a nagyon ritka rovaremésztő növény, a kereklevelű harmatfű is.

Alsócsernátonban található Székelyföld leggazdagabb skanzenje.

A Haszmann Pál Szabadtéri Múzeum a hagyományos népi világot jeleníti meg, és a népi építészet legjellegzetesebb székelyföldi remekeit tárja elénk.

Zabolán megállunk a Mikes-kastélynál egy-két fotó erejéig – az ismét a család tulajdonába került gyönyörű épületben töltötte gyerekkorát Mikos Kelemen, és itt született a meghatározó erdélyi főnemes, Gróf hidvégi Mikó Imre is.

5. nap: Prázsmárra utazunk, ahol megtekintjük az Unesco Világörökség részét képező,

lenyűgöző szász erődöt, amely veszély esetén a teljes falu lakosságának menedéket nyújtott akár több hónapra is.

Minden családnak külön kamrája és helyisége volt az erőd falában, itt tárolták az élelmet. Az erőd falain belül működött az iskola és a templom is. A közeli Brassóba indulunk tovább, ahol először is libegővel felmegyünk a város feletti Cenk-hegyre, ahonnan a város, a környező hegyek és a Brassói-medence káprázatos panorámájában gyönyörködhetünk.

Leereszkedve Közép-Európa egyik legnagyobb óvárosába, egyebek mellett

megtekintjük a Mátyás király és Aragóniai Beatrix címerével ékesített, 14-15. század fordulóján épült Fekete-templomot,

a történelmi Magyarország egyik legnagyobb templomát; a Guiness-rekordként Európa legkeskenyebb utcájának elismert Cérna-utcát; a gyönyörűen felújított, szász és magyar történelmi nevezetességeket elénk táró tágas főteret, és sok más érdekességet.

Sétálunk az egykori szász-magyar-román vegyes lakosságú, mindhárom erdélyi nemzet számára kulturális fellegvárnak számító városban. Utunk sokadik fénypontjaként látogatunk el a hasonló nevű szorost védő Törcsvári-várkastélyba, amely mint a „Drakula-kastély” lett Románia legnagyobb turisztikai attrakciója.

Tekintsünk el attól, hogy Vlad Tepes havasalföldi vajdának, vagyis

Drakulának semmi köze nem volt a szász határvárhoz… 

Szászföld központjában, Nagyszeben melletti panzióban foglaljuk el a szállásunkat.

6. nap: Nagyszeben, vagyis Hermannstadt nemcsak Szászföld legfőbb városa, hanem egykor még az Erdélyi Fejedelemség fővárosa is volt. Európa Kulturális Fővárosának (2009) bevehetetlen falakkal körülvett belvárosa, Közép-Európa legnagyobb középkori főterével teljes épségben vészelte át a történelmi korok viharait.

Utunk utolsó állomása a várak királya, Vajdahunyad, melyet Hunyadi János apja, Vajk kenéz építtetett 1618-ban, majd számos erődítésen, felújításon esett át, amíg elnyerte mai, lenyűgöző formáját.
21.30-ra megérkezünk Budapestre.