Sok helyszínre látogatott a Szórvány Kulturális Karaván

néptánc

Egy több mint tíz települést érintő Szórvány Kulturális Karaván elnevezésű rendezvénysorozatot indított idén tavasszal az Aradi Kamaraszínház, a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel és a szabadkai Juhász Zenekarral közösen.

Az április elején megkezdett mini turné alkalmával Kisjenő, Pécska, Kisiratos, Majlát, Kispereg, Simonyifalva, Zerind, Ágya, Nagyiratos, Zimándújfalu, Fazekasvarsánd, Arad magyar közössége tekinthette meg a rendezvényt, mely kicsiket és nagyokat egyaránt bevonzott.

A turné során olyan falvakat is felkerestek, ahol évek óta nem, vagy csak nagyon ritkán járt magyar színtársulat, a szüreti vagy más évszakhoz köthető bálokat leszámítva nem nagyon van kulturális rendezvény.

1-1 helyszínen teljes, majdnem egy egész napot átfogó műsort kínáltak a helybélieknek: délelőtt népmesei előadást majd interaktív foglalkozást tartottak a gyerekeknek. A gyerekek A kolozsvári bíró című előadást nagyon kedvelték, ahogyan a a szintén nekik szóló interaktív színházi műhelyt és a a Tege Antal színész-rendező vezetésével folytatott gyerekfoglalkozást is.

Délután a Móricz-novellákból összeállított, A Zördög című élőzenés előadást nézhették meg az érdeklődők, utána pedig táncházban szórakozhattak.

A szervezők abban bíznak, hogy jövőre is folytathatják a munkát, a sorozatot remek kezdeményezésnek tartják, hiszen a térségben 15 éve volt utoljára vidéki településeken történő fellépés sorozat. Akkor a Temesvári Állami Magyar Színház tudott több vidéki településen szerepelni.

A Szórvány Kulturális Karaván a Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre.