Szülőföldön magyarul: újra 22.400 Ft lesz a támogatás!

Március 17-éig igényelhető a Szülőföldön magyarul program keretében a 2016/2017-es tanévre a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás.

A Magyar Kormány által biztosított támogatás összege az elmút évekhez képest növekszik, azaz visszaáll az eredeti szintre.

A magyar tannyelvű óvodában és iskolában tanuló gyermekek így ismét ugyanakkora, 22 400 forintos

(mintegy 330 lejes) támogatásban részesülnek, mint 2013 előtt, amikor a magyar állam, forráshiányra hivatkozva 17 200 forintra csökkentette a támogatás értékét.

Az összeget ugyanakkor azok a nappali tagozatos hallgatók is igényelhetik, akik valamely romániai egyetem alap- vagy magiszteri képzését egészben vagy részben magyar nyelven folytatják, a nekik járó összeg változatlanul 2800 forint (körülbelül 41 lej).

Az igénylési csomagokat – amelyek tartalmazzák a kitöltendő adatlapot, a válaszborítékot és az útmutatót – a gyerekek iskolájában, óvodájában, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) irodáiban, valamint helyi képviselőinél is lehet igényelni, illetve le lehet tölteni a www.szulofoldonmagyarul.ro honlapról. Az igénylést személyesen kell bevinni vagy postán elküldeni az RMPSZ csíkszeredai székhelyére:

U.C.D.M.R. – RMPSZ, „Szülőföldön magyarul” – Pályázati Iroda
530300 Miercurea Ciuc/Csíkszereda
Oficiul poştal nr. 1 sz. Postahivatal
C.P. nr. 19 sz. Pf., Jud. Harghita / Hargita megye

Amennyiben az iratcsomó nem teljes, az igénylő köteles az írásbeli értesítő kézhezvételétől számított 15 napon belül a kért adatokat vagy mellékleteket pótolni, ellenkező esetben az igénylés érvénytelennek minősül. Hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség.

A Szülőföldön magyarul támogatás kapcsán beérkezett kéréseket az RMPSZ ellenőrzi és dolgozza fel, az igénylő a döntésről írásos tájékoztatást kap. A támogatásra jogosultak az OTP Bankon keresztül kapják meg az egyszer folyósított összeget. További információk a pedagógusszövetségnél, a 0266-244450-es telefonszámon, valamint az info@szulofoldonmagyarul.ro e-mail címen kérhetők.

(RMPSZ, MTI, kronika.ro)