Több mint 1 millió hitelesített támogató aláírást kapott a Minority SafePack

Összesen 11 országból 1.128.385 aláírás gyűlt össze a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására, miután az érintett tagországok hatóságai hitelesítették az aláírásokat – közölte kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

A kezdeményezők eredetileg 1.320.246 aláírást nyújtottak be, ebből az Európai Unió 28 tagállamának nemzeti hatóságai

1.128.385-öt hagytak jóvá.

Minority-Safepack

Azt is igazolták, hogy összesen 11 tagállamban sikerült elérni a a szükséges minimális támogatói küszöböt. A törvényes előírások szerint csak hét államban lett volna kötelező. A tizenegy ország: Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Olaszország.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: örülnek, hogy a tagállamok nemzeti hatóságai jóváhagyták a támogatói nyilatkozatokat. Ez azt jelenti, hogy a kezdeményezés beterjeszthető az Európai Bizottsághoz. Úgy vélte, az RMDSZ-nek az európai kisebbségvédelem zászlóshajójaként sikerült megmozgatnia az európai kisebbségeket, amelyek aláírásukkal egyértelműen kifejezték igényüket, hogy az Európai Unió rendezze helyzetüket.

„Ez az eredmény az európai nemzeti közösségek, a Kárpát-medencei magyar közösség sikere, valamint az RMDSZ nagy nemzetközi sikere” – mondta Porcsalmi Bálint, aki emlékeztetett:

a Minority SafePack csak az ötödik európai polgári kezdeményezés

az eddigi 70 közül, amely sikeres volt.

Porcsalmi szerint a számok nemcsak sikert, hanem felelősséget is jelentenek. Elmondta: tisztában vannak azzal, hogy akkor kell benyújtani az aláírásokat az Európai Bizottságnak, amikor megvan a megfelelő támogatásuk.
„A következő időszakban partnereket fogunk keresni, akik támogatják kezdeményezésünket. Rendkívül fontos szerepe lesz a jövő évi európai parlamenti választásnak, hiszen ott dől el: olyan személyek fognak ülni az uniós intézményekben, akiknek fontos a kisebbségek sorsa, vagy azok döntenek majd a jövőnkről, akik több mint 1 millió ember határozott kérését semmibe veszik” – mondta Porcsalmi Bálint.

Hozzátette: az erdélyi magyaroknak olyan Európára van szükségük, amely kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek mellett, és nem veszélyforrásként kezeli őket.

Forrás: MTI, RMDSZ