Választás 2020! Mi várható az erdélyi szórványban?

A Krónika és a nagybanya.ro segítségével áttekintjük az erdélyi szórvány és nagyvárosi szórvány helyzetét a hétvégi önkormányzati választás előtt.

valasztas

Kolozsvár

Nagy valószínűséggel a következő négy évben is Emil Boc marad Kolozsvár polgármestere. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik fő bázisának számító kincses város élén több mandátumot letudó elöljárónak egyébként számos kritikusa akad. Sokan felróják neki, hogy az olyan nagyberuházások helyett, mint a sokak számára életbe vágó körgyűrű vagy új hidak, inkább fákat ültet, és sporttelepeket avat, miközben a zsúfolt gépkocsiforgalom miatt a város fuldoklik a szmogban, a lakosok órákat töltenek dugóban.

Mindezek ellenére egyetlen pártnak sem sikerült olyan polgármesterjelöltet állítania, akinek valós esélye lenne arra, hogy legyőzze a Kolozsvárt sikeres okosvárosként propagáló, így sokak szemében mintapolgármester Bocot.

Csapatban gondolkodnak Kolozsváron Az RMDSZ furcsán oldotta meg a kolozsvári jelöltállítást: Csoma Botond parlamenti képviselőt, a Kolozs megyei szervezet elnökét indítja a polgármesteri tisztségért, miközben nem titkolja, hogy

a választások után az esetleges alpolgármesteri posztot továbbra is Oláh Emese töltené be.

Így párban kampányolnak egy zöld, élhetőbb városért, többnyire a Boc-adminisztráció hiányosságait és a valós többnyelvűség hiányát hangsúlyozva. A szövetségnek sikerült ismét fiatalítania a kolozsvári tanácsosjelölti listán, miután négy évvel ezelőtt már több ifjú politikust bejuttatott a képviselő-testületbe.

Kolozs megye

Előreláthatóan megyei szinten sem várható meglepetés, Alin Tișe megyei tanácselnök szinte ugyanolyan nagy valószínűséggel megnyeri a választásokat Kolozs megyében, mint párttársa Kolozsváron. Az RMDSZ Vákár István jelenlegi alelnököt látná szívesen a tanácselnöki székben, de az alelnöki székkel is beérné, ha érvényben marad az együttműködés a szövetség és a nagy valószínűséggel megyei szinten is többséget szerző PNL között. Az RMDSZ megyei tanácsosjelölti listájára a kolozsvári listához hasonlóan számos fiatal felkerült.

Független magyar tanácsosjelölt is van Kolozs megyében Fancsali Ernő személyében. A néppártos politikus elsősorban a megye magyar gazdálkodóinak támogatására számíthat, hiszen a helyi termékeket népszerűsítő Bejön a vidék! elnevezésű vásárok szervezésével és a kolozsvári bolt megnyitásával sokat tett értük. Kolozsváron kívül a megye más városaiban nem indított önálló polgármesterjelöltet a szövetség, több helyen a PNL jelöltjét támogatja. Tizenöt kisebb településen célozza meg tulipános jelölt az elöljárói széket, kiélezett magyar–magyar verseny Tordaszentlászló községben várható. Itt az előválasztást megnyerő magyarfenesi Asztalos István alpolgármester és az RMDSZ eddigi elöljárója, a 30 évig tisztségben lévő, most azonban függetlenként induló Tamás Gebe András között kell választani a három magyar falu – Tordaszentlászló, Magyarfenes és Magyarléta – lakóinak.

Beszterce és Beszterce-Naszód megye

Rendhagyó módon a szövetség idén egy olyan döntést is meghozott, amire korábban nem volt példa. Román listán indítja jelöltjeit több szórványmegyében. Beszterce-Naszód megyében, illetve a megyeszékhelyen, Besztercén a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia Párt alkotta koalíció negyedik tagjaként közös listán indulnak az RMDSZ megyei és helyi tanácsosjelöltjei.

Décsei Attila megyei elnök érvelése szerint

csupán koalícióban van esély visszaszerezni a megyei testületben 12 éve elveszített egyetlen tanácsosi mandátumot, és helyi szinten megőrizni a szintén egyedüli tanácsosi helyet.

A koalíció a megyei tanácselnöki tisztségbe Emil Radu Moldovan jelenlegi PSD-s tanácselnököt jelöli, míg Besztercén Cristian Niculae a polgármesterjelöltje. A szintén PSD-s besztercei alpolgármester azáltal lépett elő jelöltté, hogy párttársa, Ovidiu Crețu jelenlegi elöljáró nem indul újabb mandátumért.

Az RMDSZ megyei tanácsosi mandátumért Décsei Attila megyei elnököt indítja, aki a lista 6. helyezettjeként biztos befutónak számít. Akárcsak a városi lista 5. helyére kerülő Máthé Attila. Ő váltja ugyanis a szövetség jelenlegi besztercei tanácsosát, Antal Attilát, aki nem kívánt újabb mandátumot szerezni.

Mint kiderült, a koalíció ötletével a megyében favoritnak számító PSD kereste meg a szövetséget, mely Besztercén eddig is számíthatott a magyar politikusok támogatására. Az RMDSZ ugyanakkor számos településen indít tanácsosjelölteket és öt községben – Apanagyfalu, Árpástó, Kékes, Szentmáté és Teke – saját polgármesterjelöltje is van. A legizgalmasabb verseny Árpástón várható: ide tartozik a megye legnagyobb magyar települése, Magyardécse, ám ennek ellenére több ciklusban sem sikerült magyar elöljárót állítani.

Déva, Vajdahunyad és Hunyad megye

A beszterceihez hasonló koalíciós megállapodásra lépett a szövetség román politikai alakulatokkal Hunyad megyében is, csak itt a kormánypárt a fő partner. A Nemzeti Liberális Párttal és a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal (PNȚCD) kötött választási szövetségnek két célkitűzése van: egyetlen tanácselnökjelöltet támogatni a PNL-es Adrian Nicolae David személyében, illetve közös megyei tanácsosjelölti listát állítani, melyen az RMDSZ jelöltjei három helyet kapnak – mondta el korábban lapunknak Winkler Gyula megyei elnök. Ezek közül az 5. biztos befutó, így

a szövetség 16 év után visszakerülhet a Hunyad Megyei Tanácsba.

Erre saját listával nem lenne esélye, ugyanis a magyar közösség aránya 3,6–3,8 százalék a megyében.

A Hunyad megyei választási szövetség sarkalatos pontja a dévai alpolgármesteri tisztség megőrzése is.

2018-ban politikai tárgyalások útján sikerült elérni, hogy magyar alpolgármester legyen Pogocsán Ferdinánd Zoltán személyében. Most ennek megtartása fejében a szövetség Déván és Petrozsényban a PNL jelenlegi elöljáróit támogatja az újrázásban.

Hunyad megyében 15 településen létezik RMDSZ-szervezet, és mindegyiken saját tanácsosjelölti listát állítanak. A helyi szervezetek ellenben maguk döntik el, hogy kit támogatnak polgármesternek, az RMDSZ-nek nincsenek saját polgármesterjelöltjei.

Lupényban és Hobicaurikányban például a PNL-lel kötött megyei egyezség ellenére a PSD jelöltjeit segítik újabb mandátum megszerzésében.

Nagyenyed, Fehér megye

Alpolgármesterség a tét Nagyenyeden. Tanácselnökjelölt nincs, de magyar tanácsosjelölti lista igen. Nagyenyeden pedig van esély újra megszerezni a három tanácsosi mandátumot, Lőrincz Helga alpolgármester mellett Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója szerepel második tanácsosjelöltként a listán.

A kisváros híres iskolája régóta jó kapcsolatot ápol a városvezetéssel, ennek köszönhetően sikerült közösen uniós támogatásra pályázni a kollégium grandiózus épületegyüttesének a felújításához, de további közös városfejlesztési tervei is vannak a jelenlegi csapatnak.

A szövetségnek az alpolgármesteri tisztség megőrzése a célja

az egyébként a megyeihez hasonlóan PNL-többségű önkormányzatban. A megyében Magyarlapádon, Székelykocsárdon és Torockón van RMDSZ-es polgármesterjelölt.

Nagybánya és Máramaros megye

Az alpolgármesteri tisztség megtartása a cél Nagybányán is,

ahol Vida Noémi alpolgármester vezeti az RMDSZ tanácsosjelölti listáját, és nincs saját polgármesterjelöltje. A megyeszékhelyen a városvezetői tisztség megszerzésére Cătălin Cherecheș (Koalíció Máramarosért), a jelenlegi híres-hírhedt polgármester a legesélyesebb, akinek legutolsó mandátumát sikerült a börtönből kezdeni, több korrupciós ügyben is bűnvádi eljárás zajlott ellene. A nagybányai helyi önkormányzat magyar jelöltjeinek sorrendje:

  1. Vida Noémi
  2. Pap Zsolt István
  3. Pintér Zsolt
  4. Moldován Ildikó
  5. Nagy Arnold

Az RMDSZ a Máramaros megyei önkormányzatot és számos helyi döntéshozó testületet is saját listával céloz meg, Erzsébetbányán és Hosszúmezőn polgármesterjelöltje is van. A Máramaros Megyei Önkormányzatba az RMDSZ első öt jelöltje:

  1. Lapsánszky Edith (Nagybánya)
  2. Béres István (Máramarossziget)
  3. Miklós Csaba (Lénárdfalva)
  4. Hitter Annamária (Felsőbánya)
  5. Apjok Norbert (Koltó)

Brassó és környéke

Helyettesként folytatnák Brassóban Brassó megyében saját tanácsosjelöltje is van a szövetségnek. Tóásó Imelda jelenlegi alelnöknek ha nem is sikerül nyernie, de vélhetően a következő ciklusban is alkalma lesz megőrizni helyettesi tisztségét. A megyei döntéshozó testületben a szövetségnek három tanácsosa van, és a szeptember végi voksoláson is saját listával jelentkezik.

A megyeszékhelyen is van polgármesterjelöltje: Barabás László, a megyei vízügyi igazgatóság korábbi vezetője, akinek személyében 2016-ban száz év kihagyás után lett magyar alpolgármestere a Cenk alatti városnak.

A városvezetői tisztségre Gheorghe Scripcaru jelenlegi PNL-es elöljáró pályázik a legnagyobb eséllyel. A megyeszékhely mellett egyébként még nyolc településen van polgármesterjelöltje a szövetségnek, többek között Négyfaluban és Alsórákoson is.

Nagyszeben

Nagyszebenben Astrid Fodor polgármesternek, a német fórum képviselőjének áll a zászló. Az RMDSZ sem a megyeszékhelyen, sem más településen nem indít polgármesterjelöltet, a Szeben megyei önkormányzatba ellenben saját listával pályázik, melyet Benedek Zakariás szórványért felelős parlamenti képviselő vezet.

Nagyvárad és Bihar megye

A megyeszékhelyen és a megyében is borítékolható a Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzelme. Magyar vonatkozásban nem volt még ennyire kiélezett verseny az RMDSZ és a Nagyváradon nagy támogatottsággal rendelkező Erdélyi Magyar Néppárt között, utóbbi az eddigi polgármesteri tanácsost, Zatykó Gyulát indítja a polgármesteri székért, a megyei tanácselnökséget Szilágyi Zsolt korábbi pártelnök pályázza meg.
A néppárt másik fő támogatója a 12 évnyi nagyváradi polgármesterség után megyei tanácselnöki babérokra áhítozó Ilie Bolojan, aki bármelyik tisztségért indult volna, borítékolható a győzelme.

RMDSZ – Polgármesterjelöltje, Cseke Attila szenátor, megyei elnök már csak azért sem lehet alpolgármester, mert nem akar: nem szerepel a nagyváradi tanácsosjelöltek listáján. Ezt furcsa mód Szabó József megyemenedzser vezeti, aki a megyei tanácselnöki tisztségre pályázik a tulipán jegyében, miután Pásztor Sándor jelenlegi tanácselnök számos kudarca és közszereplői baklövése miatt kénytelen volt félreállni.

Az sem kizárt, hogy Bolojan az RMDSZ által elveszített alpolgármesteri tisztséget is megadja magyar partnereinek, akiknek nyíltan felvállalta a támogatását. Az EMNP-s jelölteket nemcsak Nagyváradon, hanem a magyar falvakba is elkísérte kampánykörútra. Számos képen, videón szerepel velük, hangsúlyozva: csapatban gondolkodnak.

Zilah és Szilágy megye

A folytonosságra épít a szövetség a Szilágyságban is. A Szilágy Megyei Tanácsban megőrizné a jelenleg héttagú RMDSZ-frakciót, és Szilágyi Róbert István megyei alelnök személyében a megyei tanácselnöki tisztséget is megpályázza. Ennek elnyerésére nemcsak a magyar szavazók aránya miatt van esély, hanem amiatt is, mert az eddigi szociáldemokrata vezetők nem indulnak az Erdélyben kivételesen PSD-párti megyében. Vereség esetén van esélye megtartani az alelnöki széket, hiszen első helyen szerepel a megyei tanácsosjelöltek listáján.

Zilahon is a jelenlegi csapat rúgna labdába. A polgármesteri székért Fazakas Miklós alpolgármester indul, akinek több román jelölt mellett Ionel Ciunt polgármesterrel is meg kell harcolnia.

Helyi tanácsosjelölti listát szintén indít a szövetség, ahogy számos más szilágysági településen is. Többek között Szilágycsehben, Szilágysomlyón és Sarmaságon van saját polgármesterjelöltje.

Arad, Temesvár és Temes megye

A megye vezetése helyett a megyeszékhelyekre összpontosít az RMDSZ Arad és Temes megyében. Bár mindkét határ menti megyében van önálló tanácselnökjelöltje Faragó Péter aradi parlamenti képviselő, illetve Marossy Zoltán György Temes megyei RMDSZ-elnök személyében, a győzelemre már csak az etnikai viszonyok miatt is kevés az esély.

Az alpolgármesteri tisztség megszerzésére ellenben mindkét nagyvárosban volt precedens, ennek tovább kedvezhet, hogy a szövetség kormányzásra készül a PNL-lel, ami a meglévő helyi koalíciókat is erősítheti.

Aradon Mészár Sándor sportmenedzser, üzletember az RMDSZ polgármesterjelöltje,

akinek a legesélyesebbnek számító PNL-es jelölttel, Călin Bibarț polgármesterrel kell megmérkőznie. Mészár a labdarúgó-élvonalba jutott UTA „feltámasztójaként” román szavazatokra is számíthat. Arad megyében még számos magyarlakta településen állított saját polgármesterjelöltet és tanácsosjelölti listát a szövetség.

A liberálisok a legesélyesebbek az újrázásra Temesváron is, hiába kopott meg Nicolae Robu elöljáró imázsa.

Az RMDSZ jelöltjeként Farkas Imre alpolgármester,

ha a polgármesteri széket nem is, a helyettesi tisztséget újra megszerezheti.

Magyar polgármesterjelöltek még a következő településeken indulnak: Igazfalva, Lugos, Ótelek, Újszentes, Végvár és Zsombolya.

Forrás: kronika.ro, nagybanya.ro